Helden 21-22

een gekleurde blik op verleden en toekomst

Helden

Vanaf 2021 stellen we een aantal thema's centraal dat ons veelzijdige programma focus geeft en volop mogelijkheden biedt om te verbinden. Een paraplu voor een scala aan voorstellingen binnen terugkerende formats. En het eerste thema is: HELDEN - een gekleurde blik op verleden en toekomst.

Project

Heldenketting Web

Heldenketting

De opening van het Helden thema. Welke helden kleuren jouw stad? In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Breda, Roosendaal en Helmond maken we een portretten estafette van niet-alledaagse helden.

Het Zuidelijk Toneel is op zoek gegaan naar o.a. de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vroeg hen; Wie is jouw held? Dit resulteert in een heldenketting van 50 helden.

7407 koenbroos

Voorstelling

Sartre & de Beauvoir

Sartre & de Beauvoir

Filosofie op de planken: een gouden combinatie. In Sartre & de Beauvoir kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op de liefde, évidemment. Altijd weer die liefde. Bejubeld theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt slaat weer toe met deze filosofische dialoog. Je krijgt eindelijk inzicht op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”; wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid en wat het betekent om authentiek mens te zijn? Jouw portie verantwoorde ontspanning.

Java, 1948 liggend

Voorstelling

Java, 1948.

Java, 1948.

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

De Bastaard Annavan Kooij 0825

Voorstelling

De Bastaard

De Bastaard

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.

Hero jostijn ligtvoet

Voorstelling

#HERO

#HERO

Soufiane Moussouli en Luan Buleshkaj spelen een coronaveilige jongerenvoorstelling voor pleintjes, basketbalveldjes, sportzalen, scholen en theaters. Een vrolijke, interactieve en persoonlijke voorstelling over de betekenis van helden voor jongeren. Soufiane gelooft heilig in helden terwijl Luan vol zit met twijfels. De ene ziet in iedereen een held terwijl de ander het hele heldendom liever zou afschaffen.
Een voorstelling over helden en antihelden, over voetbalvaders en superhelden. En over vriendschap natuurlijk, daar kan geen heldendom tegenop.

Groep 1

Voorstelling

HIIIPOWER 2021

HIIIPOWER 2021

Kendrick Lamar, Martin Luther King Jr., Frida Kahlo, Abraham Lincoln, Admiraal de Ruyter, James Baldwin, Usain Bolt, Oprah, Cruijff, Van Gogh, Greta Thunberg, Badr Hari; de geschiedenis wordt geschreven en gekleurd door helden. Helden die ooit uitblonken in moed, bereidheid tot zelfopoffering of, de laatste jaren steeds meer, door uitzonderlijke sport- of zangprestaties. Helden waarover nu soms ook terecht openlijke vragen worden gesteld over hun bijdrage aan de maatschappij. In het nieuwe talentontwikkelingsproject HIIIPOWER onderzoekt Het Zuidelijk Toneel samen met de Herman Brood Academie, WOO HAH! en 16 talenten hybride makerschap & het begrip heldendom op diverse manieren.

Amazonen 2

Voorstelling

A MA ZON EN

A MA ZON EN

Hoe komen we bij zinnen na verlies? In A MA ZON EN is het leed al geleden en treffen we geen Amazones maar alleen een gids die met ons een ondergrondse ruimte zal betreden. In een persoonlijk audiolandschap tasten stem en lichaam af hoe de rouw aan te gaan en de liefde te eren.

Fascist Worden Web

Voorstelling

Fascist worden

Fascist worden

Tot onze grote spijt laten we weten dat we besloten hebben de voorstelling FASCIST WORDEN, die we aan het ontwikkelen waren, niet gaan spelen.

Theo is al enkele jaren bezig met dit project, en zijn ambities waren groot. Het Zuidelijk Toneel en Theo vonden elkaar in die ambitie.

We wilden een tijdloze, universele monoloog maken, een waarschuwing voor fascisme in de vorm van een pleidooi. Een speech die hypnotiseert en waar het publiek bruusk uit wakker schiet als het doorheeft waar het zich toe heeft laten verleiden. Dat is ons niet gelukt.

Vooral ook omdat dit project ingehaald is door de werkelijkheid. De coronapandemie heeft zoveel complotdenkers, idioten en anti-overheidstypes wakker geschud, dat ons betoog er maar schraal bij afsteekt. Om over de hysterische speeches van Thierry Baudet nog maar te zwijgen. We leven in tijden waarin de democratische orde voortdurend geattaqueerd wordt, waardoor we veel meer de neiging voelen die orde te stutten dan er ook nog eens tegenaan te gaan duwen.

Het alomvattende gevoel is dat we niet eens in de buurt zijn van wat het zou moeten zijn en het is evident dat bij dit heikele onderwerp je niet met halfbakken werk kan komen aankakken.

Vandaar ons besluit de stekker uit dit project te trekken. We hopen op jullie begrip.
Alle goeds en nogmaals sorry,

Theo Maassen en Piet Menu


In februari 2022 sprak Theo Maassen met De Correspondent over zijn geannuleerde voorstelling Fascist Worden. Beluister de podcast nu terug via de website van De Correspondent.


Downloads

Blijf in contact met
Het Zuidelijk Toneel