Het Zuidelijk Toneel en Theo Maassen

Durf te denken

Fascist worden

Tot onze grote spijt laten we weten dat we besloten hebben de voorstelling FASCIST WORDEN, die we aan het ontwikkelen waren, niet gaan spelen.

Theo is al enkele jaren bezig met dit project, en zijn ambities waren groot. Het Zuidelijk Toneel en Theo vonden elkaar in die ambitie.

We wilden een tijdloze, universele monoloog maken, een waarschuwing voor fascisme in de vorm van een pleidooi. Een speech die hypnotiseert en waar het publiek bruusk uit wakker schiet als het doorheeft waar het zich toe heeft laten verleiden. Dat is ons niet gelukt.

Vooral ook omdat dit project ingehaald is door de werkelijkheid. De coronapandemie heeft zoveel complotdenkers, idioten en anti-overheidstypes wakker geschud, dat ons betoog er maar schraal bij afsteekt. Om over de hysterische speeches van Thierry Baudet nog maar te zwijgen. We leven in tijden waarin de democratische orde voortdurend geattaqueerd wordt, waardoor we veel meer de neiging voelen die orde te stutten dan er ook nog eens tegenaan te gaan duwen.

Het alomvattende gevoel is dat we niet eens in de buurt zijn van wat het zou moeten zijn en het is evident dat bij dit heikele onderwerp je niet met halfbakken werk kan komen aankakken.

Vandaar ons besluit de stekker uit dit project te trekken. We hopen op jullie begrip.
Alle goeds en nogmaals sorry,

Theo Maassen en Piet Menu


In februari 2022 sprak Theo Maassen met De Correspondent over zijn geannuleerde voorstelling Fascist Worden. Beluister de podcast nu terug via de website van De Correspondent.


Piet Menu Over Fascist Worden

0:00

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Fb En Website Liggend 2 1200X627 01

FASCIST WORDEN?

Piet Menu

“Het betoog van Murgia over Fascisme brengt ons op gedachten en gevoelens door eenieder wel eens gedacht en gevoeld. En wat zegt dat?”

Theo Maassen

Spel

Martijn Bouwman

Regie

Michela Murgia

Boek

Piet Menu

Dramaturgie

Manon Smits

Vertaling van boek

Koenraad Marinus van Lier

Ontwerp boekomslag

Downloads

Blijf in contact met
Het Zuidelijk Toneel