Helden

een gekleurde blik op verleden en toekomst

Thema Helden

Vanaf 2021 stellen we elk half jaar een nieuw thema centraal dat ons veelzijdige programma focus geeft en volop mogelijkheden biedt om te verbinden. Een paraplu voor een scala aan voorstellingen binnen terugkerende formats. En het eerste thema is: HELDEN - een gekleurde blik op verleden en toekomst.

Sartre De Beauvoir Web

Voorstelling

Sartre & De Beauvoir

Sartre & De Beauvoir

Filosofie op de planken: een gouden combinatie. In Sartre & De Beauvoir kijken de cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. En op de liefde, évidemment. Altijd weer die liefde. Bejubeld theatermaker en filosoof Stefaan van Brabandt slaat weer toe met deze filosofische dialoog. Je krijgt eindelijk inzicht op de vragen waarom we “gedoemd zijn tot vrijheid”; wat De Beauvoir bedoelt met de moraal van de dubbelzinnigheid en wat het betekent om authentiek mens te zijn? Jouw portie verantwoorde ontspanning.  

Fascist Worden Web

Voorstelling

Fascist worden

Fascist worden

We zijn nooit weggeweest.
We zijn als herpes.
Als een virus dat tientallen jaren
in de zenuwwortel van de democratie sluimert,
de indruk wekt totaal afwezig te zijn,
om dan,
bij de eerste zwakte van het immuunsysteem,
in volle glorie,
tevoorschijn te komen.

De Bastaard Banner 1200X627

Voorstelling

De Bastaard

De Bastaard

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat en Michelle Samba reconstrueert hij de route van zijn vader, die vanuit Marokko naar België reisde en stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om zichzelf beter te begrijpen.

Hero

Project

#Hero

#Hero

Met Soufiane Moussouli, Fouad Lakbir en Luan Buleshkaj van Spoken Stories ontwikkelen we samen een coronaveilige jongerenvoorstelling voor pleintjes, basketbalveldjes, sportzalen en scholen. Een interactief verhaal op de grens tussen voorstelling en workshop over echte helden. 

Oost Indisch campagne beeld liggend

Voorstelling

Oost-Indisch Doof

Oost-Indisch Doof

Hanneke Coolen-Colsters vond het dagboek van haar opa die ze nooit heeft gekend. Hij vocht als Brabantse jongen langs Nederlandse kant in de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Op een bepaald moment stopt zijn dagboek. Die lege bladzijden waren voor Hanneke de reden om op onderzoek te gaan, op reis langs haar familie, Nederlandse veteranen om uiteindelijk te eindigen bij Irma Devita, de kleindochter van een Indonesische vrijheidsstrijder.

Amazonen 2

Voorstelling

A MA ZON EN

A MA ZON EN

Hoe komen we bij zinnen na verlies? In A MA ZON EN is het leed al geleden en treffen we geen Amazones maar alleen een gids die met ons een ondergrondse ruimte zal betreden. In een persoonlijk audiolandschap tasten stem en lichaam af hoe de rouw aan te gaan en de liefde te eren. 

Project

Hiiipower Liggend Web

HIIIPOWER

In het nieuwe talentontwikkelingsproject HIIIPOWER werkt Het Zuidelijk Toneel samen met De Herman Brood Academie, WOO HAH! en 16 jonge talenten aan een uniek project dat in het voorjaar van 2021 start. HIIIPOWER biedt ruimte aan zowel talenten mét als zonder kunstvakdiploma om zichzelf en hun talent verder te ontwikkelen. De werving van de talenten loopt van 16 december t/m 20 februari 2021.

Aanmelden kan via de website van HIIIPOWER, check de projectpagina voor meer informatie.

Project

Heldenketting Web

Heldenketting

De opening van het Helden thema. Welke helden kleuren jouw stad? In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Breda, Roosendaal en Helmond maken we een portretten estafette van niet-alledaagse helden.

Het Zuidelijk Toneel is op zoek gegaan naar o.a. de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vroeg hen; Wie is jouw held? Dit resulteert in een heldenketting van 50 helden.

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte