Zeventien

Op school praat iedereen over de lange zomervakantie met vriendinnen aan het strand, daarna het studentenleven, de droombaan en natuurlijk de prins op het witte paard. Ik droom met ze mee, heel eventjes toch... Maar dan word ik wakker geschud. Mijn leven is als een Bollywood film, eentje met veel dans erin. Lang dacht ik dat mijn ouders uitgehuwelijkt waren, maar op een dag heb ik hun liefdesbrieven gevonden. “Yes! Betrapt! Ze zijn dus wel gewoon verliefd geweest!”. Ik draag graag zalmroze. Dat past bij mij: lief en meisjesachtig. Ik ben eigenwijs, heb veel oog voor detail, ben emotioneel, een tikje egoïstisch én behulpzaam.

inhoud

Zeventien is een voorstelling van en door een vijftal jonge moslima's. Samen met regisseur Eva Line de Boer zoeken ze naar de ideale manier om zichzelf in beeld te brengen. Hoe zien ze de toekomst, wat zijn hun dromen en als welk filmgenre zien zij hun leven het liefst? Een voorstelling over wat zij willen, moeten en kunnen geloven.

Artistiek leider Piet Menu wil de blik van de ander tonen. Want de ander geeft ons inzichten, wereldbeelden, gevoelens als respect, empathie, jaloezie en afkeer. Daarom maken we de aankomende jaren heel bewust voorstellingen met niet-acteurs. Mensen die voor velen van ons die ander zijn. Zeventien is de eerste in deze reeks voorstellingen.

Eva Line de Boer studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht. Met haar afstudeervoorstelling Euphoria (2014) won ze de Ton Lutz Prijs. Met haar laatste voorstelling - Dit gebeurt allemaal tegelijk  (2016) -  won zij de BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs.  Zeventien past binnen het werk van Eva Line de Boer. Haar voorstellingen gaan over kijken en bekeken worden. Voor deze voorstelling wordt zij uitgedaagd om de esthetiek van de jongeren over te nemen en haar eigen waarden en ideeën over theater uit te dagen.

 

Ontmoet Sanaz, Seyda, Elem, Ayisha en Tuğçe samen spelen zij de hoofdrollen in Zeventien.

We beginnen met Sanaz Mohammadi. Sanaz komt uit Afghanistan, woont sinds haar derde in Nederland en nu 5 jaar in Tilburg. Ze start in september op de Avans Academie voor Sociale Studies. Haar grootste hobby is eten en zij trakteerde ons dan ook op heerlijk Perzisch ijs met saffraan, pistache en rozenwater. Ze oefent haar hobby het liefst uit op onbekende en sfeervolle plekken in het gezelschap van lieve mensen. Om de boel in balans te houden, zwemt ze graag en doet ze aan yoga. Haar favoriete filmgenre is animatie 'omdat je dan niet zo gauw last hebt van plaatsvervangende schaamte en het tegelijkertijd vaak hartverwarmende films zijn'.

 

 

Dit is Seyda Bahadin. Zij is de enige in ons midden die echt zeventien is. Ze zit in 5 vwo op het Koning Willem II college te Tilburg. Ze houdt enorm van reizen, al noemt ze dit zelf liever 'verdwalen'. Ze is een dromer, die heel graag naar series kijkt (bijvoorbeeld '13 Reasons Why' & 'Gossip Girl') en er schuilt een bijzonder emotionele actrice in haar. Ze geniet van de zomer en van dit project en gelukkig komen die twee dingen steeds meer bij elkaar. Seyda ontdekt graag nieuwe dingen, lacht aanstekelijk veel en is gek op chocolade, hot chocolate en alles wat zoet is.

 

 

Maak kennis met Elem Neçla. Ze heeft Turkse roots en is student International Lifestyle Studies aan het Fontys in  Tilburg. Ze houdt van zwemmen, duiken, schrijven en sinds kort ook van acteren. Er zijn twee manieren waarop wij Elem vaak zien:
1. Gewapend met haar fotocamera op zoek naar de mooiste plaatjes.
2. Dansend (en dan kijken wij daarnaar met open mond).
Elem kan erg genieten van inspirerende mensen die ze nog niet (of niet zo goed) kent. Ze kijkt graag naar Bollywoodfilms & thrillers.

 

 

Ontmoet Ayisha Saddiqi, een trotse Pakistaan gebaard in Saudi-Arabië en getogen in Groningen. Ayisha zit in het derde jaar van de acteursopleiding te Maastricht en heeft een grote droom: de beste Bollywood actrice worden!
Volgens Ayisha zijn er geen toevalligheden: alles gebeurt met een reden. Als ze thuis is, knipt ze het licht uit, steekt ze kaarsjes aan en zet ze haar telefoon op bluetooth. Luidkeels zingt ze mee met Bollywoodnummers. Vol, vals en uit volle borst, maar wel eerlijk en oprecht. Ze heeft een diepe fascinatie voor romantiek en gelooft dat je dromen moet waarmaken. Je kunt vast zelf wel raden wat haar favoriete filmgenre is?

 

 

 

Aangenaam dit is Tuğçe Yavuz.
Tuğçe hoopt zeer binnenkort haar vwo diploma te behalen op het Koning Willem II College te Tilburg. Zodat ze zich  daarna in het tussenjaar met volle overgave op ons project kan storten. Tuğçe houdt van kletsen, lezen, shoppen, feesten, sporten en eveneens van heel veel en lekker eten! Daarnaast geniet ze ervan om steeds meer te leren over acteren & heeft ze een grote liefde voor (kleine) kinderen. Haar voorkeur gaat vaak uit naar Turkse films en ze houdt ervan als deze haar raken en wat bijbrengen.

credits

regie Eva Line de Boer
spel Seyda Bahadin, Elem Çilingir, Sanaz Mohammadi, Ayisha Siddiqi, Tugce Yavuz
vormgeving Tim Vermeulen
muziek Harpo ’t Hart
dramaturgie Martine Manten
artistiek advies Piet Menu