De waakhonden 15-16

première 11 september 2015, Parktheater Eindhoven
tournee 9 september t/m 16 oktober 2015

 

De hevige brandhaarden in de wereld, de gewonnen (of verloren) voetbalwedstrijd en de omgewaaide boom in de wijk. We lezen het bij een kop koffie en een boterham aan de ontbijttafel. In de ochtend komt het nieuws tot ons via de krant, op knisperend papier of modern digitaal. We lezen de verhalen van journalisten die als een razende reporter pijlsnel op de plek zijn waar nieuws wordt gemaakt of historie wordt geschreven. Met een vlijmscherpe pen doen ze verslag van de gebeurtenissen van alledag en bijten zich erin vast om de onderste steen boven te krijgen.

inhoud

Toneelschrijver Marcel Osterop en regisseur Roeland Hofman lopen twee maanden mee bij het Eindhovens Dagblad om te ervaren hoe een krant werkt. Niet alleen wordt onderzocht hoe het nieuws wordt vergaard, maar ook wie beslist welk nieuws de krant haalt en wat er op de voorpagina verschijnt. Ze schuiven aan bij vergaderingen en volgen de journalisten van het Eindhovens Dagblad door de regio.
 
Naast de nieuwsgaring en het functioneren van een krant, zijn Marcel en Roeland ook heel benieuwd wat voor positie een krant inneemt in de samenleving. Een krant is de waakhond van de democratie en dit gegeven staat of valt met onafhankelijkheid, maar een krant wil ook verkopen. En hoe  verhoudt zich dat met die onafhankelijkheid? Tot slot is er de vraag wat een krant toevoegt in deze tijd waarin het nieuws van alle kanten naar ons toekomt, 24 uur per dag. Genoeg vragen om weken zoet mee te zijn terwijl ze zich onderdompelen in het krantenleven. Vanaf september 2015 is het resultaat te zien tijdens de tournee door Noord-Brabant.
 
De waakhonden
Als bewakers van de democratie hebben drie dagbladredacteuren zich tot doel gesteld om hun lezers dagelijks te voorzien van nieuws dat er werkelijk toe doet. Maar wat is nieuws? En wie bepaalt dat? Balancerend tussen humor en tragiek worstelen de karakters zich een weg richting de strakke deadline;  morgen moet er immers een krant liggen, de drukker wacht.
 
Marcel Osterop is in 2013 door Het Zuidelijk Toneel verbonden aan de stad Eindhoven en is artist-in-residence van Parktheater Eindhoven binnen het innovatietraject thinX. In vier jaar tijd probeert hij Eindhoven te ontrafelen aan de hand van drie machten in de stad: de politiek, de media en het bedrijfsleven. In 2014 liep Marcel mee bij de gemeente Eindhoven en maakte er de succesvolle voorstelling Waterdragers over. Hij merkte toen dat het wel en wee van de politici onderhevig is aan de mate waarop de krant over ze schrijft. Wat is de wisselwerking tussen deze machten? Is de krant met haar journalisten zo onafhankelijk als ze zouden willen zijn? Na eerst te hebben meegelopen bij de gemeente en nu de krant, sluit Marcel het drieluik af bij het bedrijfsleven. Hebben zij de grootste macht in de stad? Want: ‘wie betaalt, bepaalt’? Klopt het beeld dat wij als samenleving hebben van de overheid, de media en het bedrijfsleven of is dat gebaseerd op vooroordelen? In drie voorstellingen probeert Marcel antwoord te geven op deze vraag.
Bij iedere voorstelling wordt er een nieuwe Courant der Waakhonden uitgegeven. Lees ze hier allemaal nog eens terug.

credits

tekst Marcel Osterop
regie Roeland Hofman
spel Lotte Dunselman, Pieter Genard, Marcel Osterop, Eva van Manen
toneelbeeld Lisanne Hakkers
kostuumontwerp Esmée Thomassen
lichtontwerp Stan Bannier
regieassistent Luka Kooijmans
techniek Bart Comperen (stage), Guido Langendoen
i.s.m. Parktheater Eindhoven
m.m.v. Eindhovens Dagblad

pers

Een interview met Marcel Osterop op 9 oktober in het Eindhovens Dagblad
De gelukkige slaven van het nieuws
Lees het volledige interview >>

Op 11 maart schreef Henri Verwijmeren een column in het Eindhovens Dagblad
Theater
Lees de volledige column >>