Eenzaamheid

en we zijn nochtans met zovelen

Eenzaamheid

Vanaf 2021 stellen we een aantal thema's centraal dat ons veelzijdige programma focus geeft en volop mogelijkheden biedt om te verbinden. Een paraplu voor een scala aan voorstellingen binnen terugkerende formats. 'EENZAAMHEID – en we zijn nochtans met zovelen' is één van de thema's.

Een Nacht In L Kristavander Niet Small

Voorstelling

Nacht in...

Nacht in...

Speciaal voor deze voorstelling selecteerden we drie spelers uit elke speelstad. Samen met professionele acteurs en een muzikant spelen ze deze ontroerende en grappige voorstelling. In de schemering, op een schijnbaar toevallig moment, komen vijf onbekenden elkaar tegen in een ruimte die ooit een stadsplein was. Terwijl de muziek van de maan aanzwelt, proberen ze te ontdekken hoe ze hier terecht zijn gekomen. Onderwijl tasten ze elkaar af, krijgen de slappe lach, en raken verstrikt in een grotesk drama dat leidt tot het bizarre idee om met elkaar iets groots en onvoorstelbaars teweeg te brengen.

Mr Pete L Kristavander Niet Small

Voorstelling

What ever happened to Mr. Pete

What ever happened to Mr. Pete

Harold Pinter, Samuel Beckett, Luis Buñuel en David Lynch maken samen een voorstelling over een man, genaamd Mister Pete. Dat moet ongeveer de kortste manier zijn om duidelijk te maken wat Joachim Robbrecht en Sarah Moeremans voor ogen hebben. Dit talentvolle duo bakt weer een nieuwe voorstelling met een bijzondere vorm, het publiek zit in twee groepen. Luchtig, krokant en met voldoende filosofische stevigheid om er een paar weken op te kauwen. Ruimhartig belegd met spelplezier en inventiviteit. Met een bijzondere vorm: het publiek zit in twee groepen naast elkaar maar ziet elkaar niet. Een voorstelling over eenzaamheid, gemeenschappelijkheid en controleverlies. Of zoals Joachim de voorstelling omschreef: “Er is geen touw om je aan vast te houden of je er aan op te hangen.”

Ben Liggend Kristavander Niet Small 1

Voorstelling

BEN.

BEN.

“Ik ben Benjamin. Maar mijn vrienden noemen me Ben. In het Turks betekent ben: ‘ik’. Ik ben Ben. Tenminste, zo ben ik genoemd. Of benoemd. Ik noem ben. Maar of ik Ben ook echt daadwerkelijk bén… Daar ben ik nog niet zo zeker van.”

Voor het eerst maakt BOG., de collectie van schrijvende spelers, een voorstelling waarin één persoon centraal staat. BEN. gaat over wie Ben precies is. Wat maakt Ben tot Ben behalve die drie letters? Want Ben mag dan wel Ben worden genoemd maar wie is Ben nog meer? En wie niet?

Verzwegen Geschiedenis horizontaal

Voorstelling

Verzwegen Geschiedenis

Verzwegen Geschiedenis

Over bepaalde cruciale episodes uit de Nederlandse geschiedenis leer je niet of nauwelijks op school. Terwijl die verhalen onze samenleving vormen: ze verklaren hoe die werd opgebouwd én hoe we naar elkaar kijken. Speciaal voor Black History Month brengt Het Zuidelijk Toneel deze bijzondere avond vol verhalen, spoken word en muziek. Karin Amatmoekrim schreef voor De Correspondent de verhalen, Lisette Ma Neza bewerkt ze voor theater. Ook Top Notch en The Black Archives zitten mee aan het stuur. 

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte