Lampenmakers

Hoe Philips kwam, made things better en alles veranderde
‘Lampenmakers’, een subliem verhaal over Philips, over Eindhoven, over u. Met liefde en mededogen wordt het mythische verhaal van Philips teruggebracht naar een avondvullende voorstelling die exclusief in het Parktheater staat. De Philipszaal wordt speciaal omgebouwd om dit theatrale feest te vieren.

inhoud

Speciaal voor het afscheid van de oud president-directeur organiseren de naaste medewerkers een groots feest in de Philipszaal. U bent uitgenodigd om het glas te heffen! Er wordt geklonken op daverende successen, het orkest met de Philicorda’s speelt de sterren van de hemel als lofzang op de glorie.
Echter, achter de schermen is niets zoals het lijkt. Veranderingen gaan niet zonder slag of stoot. De opvolger staat te trappelen om nieuwe grote uitdagingen aan te gaan in het belang van het bedrijf. De aandeelhouders zien rook. De multinational wacht in spanning af. Want waar rook is, is ...
 
Cast
Topacteurs als Tijn Docter en Bart Klever vertolken de Philips president-directeuren en geven een intieme inkijk in hoe het eraan toeging binnen Philips vanaf de jaren ’80.
Tijn Docter (1972) speelde grote rollen in De Fractie, Ik omhels je met 1000 armen, Vlucht HS13 en tourt op dit moment door Nederland met Ivanov.
Bart Klever (1956) wisselt theater af met film en tv-series. Hij is acteur bij Toneelgroep Amsterdam, het Toneel Speelt en was evenzeer te zien in Hoe duur was de suiker, Moordwijven of De ontmaskering van de vastgoedfraude.
Peter Vandemeulebroecke (1983) was van 2009 tot 2016 vast acteur bij het Noord Nederlands Toneel, in die hoedanigheid speelde hij hoofdrollen in Borgen tot Don Juan. Samen met de overige cast, Sarah Jonker, Judith Sleddens en een tiental figuranten maken ze de avond tot een totaalervaring.
 
Fenomeen Philips
Het theaterstuk belicht het Eindhovens fenomeen Philips en is gebaseerd op anderhalf jaar interviews met oud en huidige medewerkers, managers, directieleden en CEO. De ins- en outs, de groei en krimp, de tops en flops zijn uit betrouwbare bronnen opgeschreven door Marcel Osterop (toneelschrijver) en Roel Swanenberg (regisseur).
De makers zijn in de haarvaten van de stad gedoken. De gesprekken over de multinational met constante fascinatie voor vernieuwing, leveren prachtige verhalen op. Persoonlijke verhalen ten tijde van globalisering waarin de macht van de aandeelhouders aan belang wint.
Het is een wervelende theatervoorstelling die gaat over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips. Een verhaal dat het sentiment bij zowel de top als binnen de divisies raakt.
 

Muziek
Nicolas Rombouts, bekend van Dez Mona componeert de muziek en wordt bijgestaan door Geert Hellings en Bert Huysentruyt. Met Philicorda’s als centraal instrument wordt er voor de muzikale invulling gezorgd. De Philicorda werd 55 jaar geleden gebouwd als huisorgel. Het geldt als de oermoeder van de eenvingerakkooordautomaten. Ze zijn echter nooit het verhoopte massasucces geworden en in de jaren 70’ stierven ze een stille dood. Tenzij u nog dagelijks The Honolulu Strings of Sid Hamilton oplegt natuurlijk. Binnen muzikantenmilieus zijn natuurlijk wel nog cult. 

 

Gratis naar het Philips Museum
Op vertoon van het ticket van de theatervoorstelling 'Lampenmakers. Hoe Philips kwam, made things better en alles veranderde' kunt u in september 2017 gratis naar het Philips Museum in Eindhoven. 

 
Het slotstuk van Eindhoven
Lampenmakers is de opvolger van Waterdragers (2014) en De Waakhonden (2015) die over de gemeente Eindhoven en het Eindhovens Dagblad gingen. Daarmee is de voorstelling het sluitstuk van de trilogie waarmee de drie machten in de stad Eindhoven worden bestudeerd: de politiek, de media en het bedrijfsleven.

credits

regie/concept Roel Swanenberg
tekst/concept Marcel Osterop
spel Tijn Docter, Sarah Jonker, Bart Klever, Judith Sleddens, Peter Vandemeulebroecke
muziek Geert Hellings, Bert Huysentruyt, Nicolas Rombouts
decorontwerp Michiel van Cauwelaert
kostuumontwerp Sanne Reichert
lichtontwerp Jean-Lou Caglar
dramaturgie Piet Menu
regieassistentie Arjan Gebraad
productieleiding Danielle Thomas
techniek Emile van Gils, Guido Langendoen (HZT) & Remy van der Pas, Dorien van Rijsbergen (Parktheater Eindhoven)