Het Zuidelijk Toneel & Zeeland Nazomerfestival

Theatermarathon voor liefhebbers van taal, repertoire en absurdisme

Crashtest Ibsen

Tussen 2013 en 2018 voegde Moeremans en Robbrecht elk seizoen een nieuwe Crashtest Ibsen toe aan hun collectie en waren daarmee de hit van vele Oerols en andere Nederlandse theaterplekken. In die stukken reden ze onbeschermd en plankgas Henrik Ibsen tegen de muur om zijn beste ideeën tussen de brokstukken vandaan te halen. In hun radicale omgang met de Noorse klassieker ontfutselen ze zijn politieke aanklachten urgente hedendaagse vragen en antwoorden omtrent sociale gelijkheid, ethisch handelen, en angst en veiligheid.

Ron Rijghard, NRC

“'Het is altijd een plezier om te kijken naar de groep zeer getalenteerde acteurs, die wel raad weten met het taalvernuft van Robbrecht. Die laat ze zeggen dat er "geen oude koeien uit de fjord" moeten worden gehaald, of bij een betwiste emotie: "Het voelt heel echt voor het toneelpersonage dat hier staat."”

Specificaties

Piet Menu

“'Ibsen leren en je amuseren? In deze kleine marathon krijg je een spoedcursus theatergeschiedenis maar word je ook een behoorlijk spiegeltje voorgehouden: de positie van de vrouw, leugens, waarachtigheid, klokkenluiders, macht, representatie,… Zijn we nu echt slimmer geworden dan 150 jaar geleden'”

Sarah Moeremans

Sarah Moeremans

Maker

Sarah Moeremans (1979) is regisseur, acteur en vormgever. Ze volgde de acteursopleiding bij studio Herman Teirlinck en de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Ze werkte sinds haar afstuderen met diverse theatergezelschappen, regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Vanaf 2021 is ze vaste maker en co-artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel. Hier maakte ze de o.a. de succesvoorstellingen What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.

Joachim Robbrecht

Tekstredactie

Gillis Biesheuvel

Maker

Joep van der Geest

Spel

Louis van der Waal

Spel

Judith van den Berg

Spel

Peter Seynaeve

Spel

Evelien Bosmans

Spel

Daphne de Winkel

Kostuumontwerp

Piet Menu

Artistiek directeur

Educatie