Het Zuidelijk Toneel

Waar eer, kwetsbaarheid en landsbelang strijden met het leven van alledag

Kroon

Kroon toont je een avond op het kruispunt van verleden en toekomst. Terwijl een veteraan afscheid probeert te nemen van zijn dochter die op missie gaat haalt zijn verleden hem langzaam in. Gillis Biesheuvel en schrijver Dana Linssen doken in de wereld van defensie. Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon interviewde zij hem en vele anderen om inzicht te krijgen in de complexe en gesloten wereld van defensie waar overtuiging, eer en landsbelang strijden met het leven van alledag.

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Trailer: Kroon

Trouw ⭐⭐⭐

“Mooi is hoe Biesheuvel lichtelijk nerveus, de botsing tussen beladen verleden en alledaagse heden uitspeelt via de muziek”

Friesch Dagblad

“Kroon is een interessant en intrigerend ervaringsstuk. Geen antimilitarisme, geen verheerlijking. Het toont met een schrijdende dialogische blik wat heroïsche keuzes zoal kunnen betekenen.”

Brabant Cultureel

“Het is geen verhaal over heldenmoed geworden, maar meer een stuk vol emotie over de onmogelijkheid van oorlog en vrede. Een trieste balans.”

Teaser Kroon

Sarah Moeremans

Sarah Moeremans

Regie, decorontwerp en kostuumontwerp

Sarah Moeremans is artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Haar werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de tekstloze voorstelling Shut Up and Play With Me, theaterexperience What Ever Happened to Mr. Pete? en de bingewatchvoorstelling Crashtest Ibsen.

Gillis Biesheuvel

Spel, idee en concept

Luca Bötzel

Spel

Dana Linssen

Research & tekst

Wout Panis

Lichtontwerp

Ilse Vermeulen

Kostuums

Piet Menu

Artistiek advies

Mats Boswijk

Decorbouw

Arco Middendorp

Techniek

Matthijs Geraerts

Techniek

Ellen van Bunnik

Productie

Annemarij Wams

Productie

Ton van Outheusden en alle vrijwilligers van het Geniemuseum

Met dank aan

Blijf in contact met
Het Zuidelijk Toneel