Het Zuidelijk Toneel met Stichting Nieuwe Helden

Een eerlijk sprookje voor volwassenen over ongelijkheid

En ze leefden nog lang en gelukkig

Tussen de 6 à 8 % van de Nederlandse bevolking maakt deel uit van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en loopt zo risico op armoede. Dat cijfers is helaas al jaren stabiel met alle gevolgen qua gezondheid, ontwikkelkansen in onderwijs, tijd en ruimte voor ontspanning. Dat is schrijnend zeker nu inflatie en stijgende energiekosten het probleem op scherp stellen. We slagen er maar niet in om de groeiende ongelijkheid te stoppen. Sterker nog. Alle experts zijn het er over eens dat het oplosbaar is met een stikstof-achtige maatregel. Willen we het dan niet oplossen?

Specificaties

Lucas De Man

Lucas De Man

Dramaturgie

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur en artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Hij maakte vele projecten bij Het Zuidelijk Toneel o.a.; De Man in Azië, De Man is Lam, Democracy 3.0, De Bastaard en dit seizoen is hij betrokken bij het project Het meisje met de zwavelstokjes over kinderarmoede.

Bas van Rijnsoever

Bas van Rijnsoever

Maker

Bas van Rijnsoever (Almere, 1983) is maker bij Het Zuidelijk Toneel en een van de oprichters van Stichting Nieuwe Helden. Als acteur was hij de afgelopen jaren te zien in producties van Toneelgroep Oostpool, Schwalbe, Julian Hetzel, Carver e.a. Hij is als docent verbonden aan de Academie voor Theater en Dans en werkt als dramaturg bij circus theatergezelschap Monki Business. Binnen Nieuwe Helden ontfermt Bas zich over de meer sociaal geëngageerde projecten en gaf hij leiding aan projecten 'Ocharme', 'The Village' en 'Meisje met de Zwavelstokjes'. Projecten over de groeiende kansenongelijkheid en die als aanleiding dienden tot de creatie van de voorstelling 'En ze leefden nog lang en gelukkig', dit seizoen bij Het Zuidelijk Toneel te zien.

Piet Menu

Dramaturgie

Tim van den Heuvel

Film

Valene Lontanga

Creatief producent

Educatie