Het Zuidelijk en BERLIN
De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.
True Copy
Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van de Nederlander te komen.
Ik ben een verlichter
Geert Jan weet gedurende meer dan twintig jaar de kunstwereld in het ootje te nemen. Hij doet dit zo overtuigend dat Picasso en Appel nietsvermoedend echtheidscertificaten uitschrijven bij werk dat hij fabriceert. “Ik ben geen oplichter, ik ben een verlichter,” zegt hij er zelf over. “Ik denk dat ik hen best wat werk uit handen heb genomen.”
Tot op de dag van vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds vier werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk uit de koker van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschrijft bij een werk “in de stijl van” Chagall doet hem na vele jaren uiteindelijk de das om. Hij wordt gevat door een Duitse hoofdcommissaris en verandert zo plotsklaps in een van de meest beroemde oplichters binnen de kunstwereld.
Een briljante leugen
In dit nieuwe luik binnen de Horror Vacui-reeks, brengt BERLIN een intrigerend relaas op scène. Het interne radarwerk van een complexe man als handleiding om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een briljant vormgegeven leugen?
Met True Copy laat BERLIN verschillende werelden en realiteiten op het podium samenvloeien. Samen met haar hoofdpersonage legt ze de vinger op enkele zere wonden binnen de kunstwereld, maar toont ze ook het universelere verhaal van één man die zich staande tracht te houden binnen een web van leugens – of variaties op de waarheid.
““Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.””
““In True Copy verhaalt hij, in een decor van kantelende kunstwerken, over zijn methodes. Het publiek maakt kennis met de psychologische oorlogsvoering van de oplichter.”
““True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept.””
Specificaties
Vlaamse première 15 november 2018, deSingel internationale kunstencampus, Antwerpen
Nederlandse première 4 augustus 2019, Festival Boulevard, Den Bosch
speelperiode 1 september t/m 30 november 2021
capaciteit maximaal 350
duur 90 minuten
taal Nederlands
leeftijd vanaf 14 jaar
speelvlak minimaal 10 (b) x 8 (d) x 5 (h)
opbouw 1 dag (van de eerste voorstelling)
Onderwijs
geschikt voor bovenbouw vmbo tl/havo/vwo & mbo theater
beschikbaar online lesbrief, workshop, nagesprek, inleiding, podcast prelude
in combinatie met HZT workshops HZTLAB
“Een van de meest verrassende voorstellingen van het jaar komt van theatergroep BERLIN. [..] True Copy [is] veel meer dan interessant docutheater. BERLIN gebruikt het verhaal van Jansen voor een slimme, geestige en secuur uitgewerkte bespiegeling over echt en nep, over realiteit en fictie, over wantrouwen en geloven. True Copy [speelt] op het niveau van de voorstelling een spannend spel met het publiek: in hoeverre kunnen we alles geloven wat Jansen hier vertelt, of worden we er ingeluisd door BERLIN? [..] Consequent doorgedacht tot de uiterste grens, deze voorstelling!”
“““True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept.”””
““In True Copy verhaalt hij, in een decor van kantelende kunstwerken, over zijn methodes. Het publiek maakt kennis met de psychologische oorlogsvoering van de oplichter. ””
““Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.””
Berlin
De makers
Berin is Bart Baele en Yves Degrys. Hun werk ligt op het snijpunt tussen documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekken ze vanuit de werkelijkheid: een stad, een fait divers of een getuigenis.
Ze dompelen zich onder in een situatie en ontwarren er diverse verhaallijnen. In de uitwerking beperken ze zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie,...
Vanuit deze filosofe belicht BERLIN de menselijkheid van de geportretteerden, het functioneren van (micro)samenlevingen, het universele binnen het alledaagse. In augustus 2016 mocht BERLIN voor haar oeuvre de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten in ontvangst nemen. Met Het Zuidelijk Toneel maakten Berlin al Zvizdal en True Copy.
Yves Degryse
Concept en regie
Bart Baele
Concept en regie
Geert Jan Jansen
Met
Luk Sponselee
Assistentie geert jan jansen
Fien Leysen
Montage
Geert De Vleesschauwer
Montage, techniek en video
Barbara de Wit
Lichtontwerp
Rex Tee
Assistentie techniek
Arnold Bastiaanse
Live mixing
Hans de Prins
Live mixing
Peter Van Laerhoven
Muziek
Katelijn Van Kerckhoven
Cello
Govaart Haché
Piano
Manu Siebens
Scenografie en techniek
Ina Peeters
Scenografie
Jessica Ridderhof
Camera