Het Zuidelijk en BERLIN

De enige die nooit erkenning krijgt is de vervalser. Tenzij hij ontmaskerd wordt.

True Copy

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het gros ervan blijkt uit het penseel van de Nederlander te komen.

Ik ben een verlichter

Een briljante leugen

De Standaard, 19 november 2018 ★★★★☆

““Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.””

NRC, 28 november 2018 ★★★★★

““In True Copy verhaalt hij, in een decor van kantelende kunstwerken, over zijn methodes. Het publiek maakt kennis met de psychologische oorlogsvoering van de oplichter.”

Trouw, 6 augustus 2019 ★★★★★

““True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept.””

Specificaties

Onderwijs

uit het juryrapport van Het Theaterfestival Vlaanderen 2019

“Een van de meest verrassende voorstellingen van het jaar komt van theatergroep BERLIN. [..] True Copy [is] veel meer dan interessant docutheater. BERLIN gebruikt het verhaal van Jansen voor een slimme, geestige en secuur uitgewerkte bespiegeling over echt en nep, over realiteit en fictie, over wantrouwen en geloven. True Copy [speelt] op het niveau van de voorstelling een spannend spel met het publiek: in hoeverre kunnen we alles geloven wat Jansen hier vertelt, of worden we er ingeluisd door BERLIN? [..] Consequent doorgedacht tot de uiterste grens, deze voorstelling!”

Trouw, NRC, 6 augustus 2019 ★★★★★

“““True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept.”””

NRC, 28 november 2018 ★★★★★

““In True Copy verhaalt hij, in een decor van kantelende kunstwerken, over zijn methodes. Het publiek maakt kennis met de psychologische oorlogsvoering van de oplichter. ””

De Standaard, 19 november 20188 ★★★★☆

““Razend interessant docutheater over Geert Jan Jansen, ‘de grootste meestervervalser van de eeuw.””

Berlin

Berlin

De makers

Berin is Bart Baele en Yves Degrys. Hun werk ligt op het snijpunt tussen documentaire en theater. Voor elke creatie vertrekken ze vanuit de werkelijkheid: een stad, een fait divers of een getuigenis.
Ze dompelen zich onder in een situatie en ontwarren er diverse verhaallijnen. In de uitwerking beperken ze zich niet tot één discipline. De inhoud bepaalt hoe een verhaal wordt verteld: met beeld, live muziek, technologie, teksttheater, als installatie,...
Vanuit deze filosofe belicht BERLIN de menselijkheid van de geportretteerden, het functioneren van (micro)samenlevingen, het universele binnen het alledaagse. In augustus 2016 mocht BERLIN voor haar oeuvre de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten in ontvangst nemen. Met Het Zuidelijk Toneel maakten Berlin al Zvizdal en True Copy.

Yves Degryse

Concept en regie

Bart Baele

Concept en regie

Geert Jan Jansen

Met

Luk Sponselee

Assistentie geert jan jansen

Fien Leysen

Montage

Geert De Vleesschauwer

Montage, techniek en video

Barbara de Wit

Lichtontwerp

Rex Tee

Assistentie techniek

Arnold Bastiaanse

Live mixing

Hans de Prins

Live mixing

Peter Van Laerhoven

Muziek

Katelijn Van Kerckhoven

Cello

Govaart Haché

Piano

Manu Siebens

Scenografie en techniek

Ina Peeters

Scenografie

Jessica Ridderhof

Camera

Boekingen en België en internationaal