Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering

Het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie

Sartre & de Beauvoir

Na Socrates, Marx en Spinoza komen we met het vierde luik in onze theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog deze keer, maar een dialoog. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir.

Omschrijving

Specificaties

Piet Menu over Sartre & de Beauvoir

“Vogue zette De Beauvoir op de cover en zei: een vrouw die kan denken als een man. Really? Tijd voor eerherstel en echt inzicht in de relatie van dit powercouple van de vorige eeuw. Een filosofische Who is afraid of Virginia Woolf, ja dat kan.”

⭐⭐⭐⭐⭐ de Volkskrant

“Sartre & De Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt.”

⭐⭐⭐⭐⭐ de Volkskrant

“Een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij.”

⭐⭐⭐⭐ DeStandaard

“Lichtvoetigheid en diepgang zijn verenigbaar, bewijzen Frank Focketyn en Sien Eggers. Als het filosofenkoppel Sartre en De Beauvoir brengen ze een prachtig duet.”

⭐⭐⭐⭐ Knack.be

“Met een vloeiende pen giet Van Brabandt de levens van beide filosofen, en de liefdevolle verstrengeling van die levens, in een theaterdialoog.”

Els Van Steenberghe in Knack over Socrates

“Socrates is een warm en met zorg gemaakt eerste deel van een veelbelovende reeks die de grootste denkers in het voetlicht plaatst omdat deze wereld meer dan ooit nood heeft aan hun verlicht, verzachtend en verrijkend denken. (…) In een regie van Stefaan Van Brabandt transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is…”

Gilles Michiels in De Standaard over Marx

“Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. (…) Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed.”

Stefaan Van Brabandt

Stefaan Van Brabandt

Tekst en regie

Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij Het Zuidelijk Toneel maakt Stefaan na zijn eerste drie succesvolle filosofenmonologen Socrates, Marx en Spinoza nu een dialoog tussen Sartre & de Beauvoir

Piet Menu

Dramaturgie

Sien Eggers

Spel

Frank Focketyn

Spel

Educatie