Het Zuidelijk Toneel & De Verwondering
Het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie
Sartre & de Beauvoir
Omschrijving
Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de strijd van de vrouw om gelijkwaardigheid waar De Beauvoir voor ijverde nog steeds relevant en actueel? En wat bedoelt ze met haar moraal van de dubbelzinnigheid? Wat betekent het om authentiek mens te zijn? Waarom zijn we "gedoemd tot vrijheid"? En waarom zijn de anderen volgens Sartre de hel? In Sartre & de Beauvoir kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.
Specificaties
Vlaamse première 22 januari 2022, Arenberg Schouwburg
Nederlandse première 27 januari 2022, Theaters Tilburg
Speelperiode 22 januari t/m 12 juni 2022 + reprise februari/maart 2023.
Speelt in kleine, midden en grote zalen
leeftijd vanaf 15 jaar
“Vogue zette De Beauvoir op de cover en zei: een vrouw die kan denken als een man. Really? Tijd voor eerherstel en echt inzicht in de relatie van dit powercouple van de vorige eeuw. Een filosofische Who is afraid of Virginia Woolf, ja dat kan.”
“Sartre & De Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt.”
“Een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij.”
“Lichtvoetigheid en diepgang zijn verenigbaar, bewijzen Frank Focketyn en Sien Eggers. Als het filosofenkoppel Sartre en De Beauvoir brengen ze een prachtig duet.”
“Met een vloeiende pen giet Van Brabandt de levens van beide filosofen, en de liefdevolle verstrengeling van die levens, in een theaterdialoog.”
“Socrates is een warm en met zorg gemaakt eerste deel van een veelbelovende reeks die de grootste denkers in het voetlicht plaatst omdat deze wereld meer dan ooit nood heeft aan hun verlicht, verzachtend en verrijkend denken. (…) In een regie van Stefaan Van Brabandt transformeert Bruno Vanden Broecke tot een vertederend eerlijke en twijfelende Socrates. Nooit gedacht dat we aan de lippen van een filosoof zouden hangen die al 2500 jaar gestorven is…”
“Johan Heldenbergh en Stefaan Van Brabandt wekken Karl Marx tot leven in een spetterende politieke monoloog. (…) Zoals in Socrates navigeert Van Brabandt ook hier met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog. De veelkleurige tekst is een ongeziene speeltuin voor Johan Heldenbergh. (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed.”
Stefaan Van Brabandt
Tekst en regie
Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij Het Zuidelijk Toneel maakt Stefaan na zijn eerste drie succesvolle filosofenmonologen Socrates, Marx en Spinoza nu een dialoog tussen Sartre & de Beauvoir
Piet Menu
Dramaturgie
Sien Eggers
Spel
Frank Focketyn
Spel
Educatie
Geschikt voor doelgroep 15+ bovenbouw havo/vwo, leerlingen met filosofie in het pakket en mbo theater
Beschikbaar online lesbrief, workshop, nagesprek, inleiding, podcast prelude, pizza party
Te combineren met HZT workshops #Philosophy en Pitch, Play, Present