Het Zuidelijk Toneel en NTGent

Toneelklassieker voor de grote zaal over liefde en seksualiteit

Rijgen

Taboes worden niet geschuwd wanneer de drie acteurs de 21e eeuwse relatie in al haar vormen verkent. De titel Rijgen zinspeelt op een befaamde klassieker over liefde en lust van Arthur Schnitzler. In dat stuk wordt in tien scènes een portret van de seksuele moraal in het fin de siècle geschilderd. Geïnspireerd door Schnitzler belichten regisseur Sarah Moeremans en schrijver Joachim Robbrecht de donkere hoeken van lust en liefde in onze tijden.

★★★★ Trouw

“'De oprechtheid waarmee de makers in het gevoelsleven van een en ander zijn gedoken, zorgt voor een ontvankelijke sfeer, die vooroordelen doet vervliegen. Alleen al daarom mag ‘Rijgen’ best taboedoorbrekend heten.'”

★★★★NRC

“'Integere vrijplaats voor onderdrukte gevoelens en verlangens'”

★★★★ Het Nieuwsblad

“'Naast een bijzonder grappig stuk (alle pluimen naar het fantastische acteurstrio Peter Seynaeve, Ariane Van Vliet en de Nederlander Louis van der Waal), ook doorleefd en menselijk.'”

★★★★ de Volkskrant

“'Rijgen is een opvallend opgewekte, lichte, soms zelfs erg grappige voorstelling over lust en liefde'”

Specificaties

Educatie

Sarah Moeremans

Sarah Moeremans

Regie

Sarah Moeremans (1979) wordt in 2025 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Eerder werkte ze voor o.a. voor Oostpool en het Noord Nederland Toneel. Sarahs werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de succesvoorstellingen Rijgen, What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.

Ariane van Vliet

Spel

Peter Seynaeve

Spel

Louis van der Waal

Spel

Joachim Robrecht

Tekst

Dorothee Curio

Decor