Het Zuidelijk Toneel met Rashif El Kaoui & Ahmet Polat

Over kijken en bekeken worden

Meer dan duizend woorden

In de Bastaard onderzochten Rashif El Kaoui en Ahmet Polat aan de hand van Rashif’s familiegeschiedenis wat het betekent om als dubbelbloed in het leven te staan. In dit nieuwe toneelstuk zullen ze aan de hand van fotografie inzicht geven in de manieren van kijken naar de werkelijkheid. Hoe fotografie al van oudsher gebruik maakt van manipulatie om het ‘juiste’ beeld te krijgen.

Piet Menu

“'Het driejarig dode jongetje op het strand, het wegvluchtende naakte meisje tijdens de Vietnamoorlog, de soldaten die de Amerikaanse vlag rechttrekken tijdens de Tweede Wereldoorlog, Neil Armstrong op de maan, de man voor de tanks op het Tiananmenplein, de rok van Marilyn Monroe,… Wat zeggen al die beelden over onze manier van kijken?'”

Specificaties

Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui

Regie

Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

Ahmet Polat

Ahmet Polat

Fotograaf

Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentaire fotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht maar is altijd begaan.

Educatie