Het Zuidelijk Toneel & Gillis Biesheuvel

Een militaire voorstelling waar eer, kwetsbaarheid en landsbelang strijden met het leven van alledag

Kroon

Geïnspireerd door het bijzondere parcours van Marco Kroon werpt maker en acteur Gillis Biesheuvel een blik op het leger en de positie van dat leger in Nederland. Het verhaal van Marco Kroon is bij velen bekend. Het klassieke verhaal van een held die als Icarus ten hemel stijgt om daarna neer te storten op de Nederlandse dagelijkse werkelijkheid. Gillis start zijn reis bij Marco Kroon maar gaat verder, hij onderzoekt in gesprekken de positie van het leger in binnen- en buitenland. We zijn als Nederlanders heel dubbel over onze militairen: van noodzakelijk kwaad tot onvoorwaardelijke steunpilaar, van onmisbaar tot overbodig.

Omschrijving

Specificaties

Artistiek leider Piet Menu over deze voorstelling:

“Ik werd laatst aangesproken door een militair die me vroeg of ik wist waar Nederlandse militairen overal te wereld actief zijn nu. Ik moest het antwoord schuldig blijven. Op 15 plekken was het antwoord. In dit project gaan we dieper in op zij die in onze naam ‘vrede, vrijheid en veiligheid’ brengen in de wereld.”

Gillis Biesheuvel

Gillis Biesheuvel

Idee, concept en speler

Gillis Biesheuvel (Amsterdam, 1972) is een Nederlands acteur en theatermaker. In 1997 won hij een Gouden Kalf voor beste acteur in de categorie Nederlands drama en in 2010 was hij genomineerd voor de toneelprijs Arlecchino, als beste ondersteunende rol.

Sarah Moeremans

Sarah Moeremans

Regie

Sarah Moeremans (1979) wordt in 2025 de nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Eerder werkte ze voor o.a. voor Oostpool en het Noord Nederland Toneel. Sarahs werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de succesvoorstellingen Rijgen, What Ever Happened to Mr. Pete? en Shut Up and Play with Me.

Luca Bötzel

Speler

Dana Linssen

Tekst & research

Wout Panis

Lichtontwerp

Ilse Vermeulen

Kostuumontwerp

Educatie