Boy Jonkergouw / PAX / Het Zuidelijk Toneel
25 jaar Srebrenica
Gevaarlijke Namen
Alma Mustafić was 14 toen haar vader Rizo werd vermoord in de genocide van Srebrenica. Hij werkte als elektricien bij Dutchbat, maar de Nederlanders namen een fatale beslissing door hem uit te leveren aan de Serviërs. Raymond Braat was toen 19 en Dutchbatter. Hij scheidde de mannen van de vrouwen waarna de mannen werden vermoord. Nu delen ze het podium. Alma en Raymond hebben een verschillend perspectief op de gebeurtenissen, maar één ding hebben ze gemeen: de vraag waarom de wereld dit liet gebeuren. Samen met acteurs Mike Weerts, Jolijn Henneman en Karen Sibbing vertellen ze hun verhaal. Een geschiedenis over gewone mensen, de waanzin van de haat en hoe de genocide vijfentwintig jaar later nog steeds hun leven tekent en dat van vele anderen.
Boy Jonkergouw maakt het onvoorstelbare invoelbaar. Zijn voorstellingen gaan altijd over mensen die veel onbegrip tegen zijn gekomen: hij maakte theater met o.a. schizofreniepatiënten, autisten, veteranen met PTSS en vluchtelingen. Het maakproces begint nooit met wat hij als maker wil vertellen, maar met luisteren naar ervaringsdeskundigen. Zij verbeelden hun verhaal samen met een professionele cast. Als maker stelt Boy zijn ambacht in dienst van hun verhaal. Boy: ‘als de mensen in het nagesprek over mij als maker praten, dan heb ik voor mijn gevoel gefaald. Ik wil dat mensen volledig in beslag worden genomen door het verhaal. Alle artistieke keuzes zijn daaraan ondergeschikt’. Het resultaat: toegankelijke voorstellingen over ontoegankelijke onderwerpen.
“Je weet dat het is gebeurd. Maar hier voel je het. Theatermaker Boy Jonkergouw uit Tilburg brengt op toneel zes mensen samen. Twee van hen waren 25 jaar geleden ooggetuigen van de volkerenmoord. Hun perspectieven zijn diametraal verschillend.”
Bekijk de trailer
Specificaties
Speelperiode 15 september 2021 – 15 december 2021
Speelt in kleine, midden en grote zalen, met minimale afmetingen 7 x 8 x 4,5 (l x b x h)
Educatie
In samenwerking met het vfonds en vredesorganisatie PAX is er een educatieaanbod voor bovenbouw VO ontwikkeld bij de voorstellingen, bestaande uit:
- educatief materiaal, vanaf 1 juli 2021 te downloaden op www.25jaarsrebrenica.nl;
- gastlessen verzorgd door genocide overlevenden en Dutchbatters;
- een nagesprek bij de voorstelling.
Het educatie-aanbod richt zich meer op de vakken geschiedenis en maatschappijleer dan CKV, maar we bieden ook een CKV verwerkingsaanbod aan.
Meer informatie
Meer info op www.boyjonkergouw.nl en www.25jaarsrebrenica.nl
Contact: mail naar Boy@stichtingbonbon.nl of neem telefonisch contact op via: 06 52658881
Boy Jonkergouw
Tekst en regie
Caroline van Leerdam
Tekst en regie
Beeldjutters
Beeld
Simon Haen
Beeld
Jolijn Henneman
Spel
Alma Mustafic
Spel
Raymond Braat
Spel
Mike Weerts
Spel
Karen Sibbing
Spel
Erik Vlasblom
Muziek
Wouter de Belder
Muziek
Piet Menu
Artistiek advies