Het Zuidelijk Toneel & Tom Struyf
Documentaire theater over de geschiedenis en toekomst van psychiatrie
Finding Willard
Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving? Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden? In dit met prachtige video ondersteunde reisverhaal toont Tom Struyf zijn persoonlijke zoektocht naar onze omgang met de mensen die uit de boot vallen. Een verhaal over opbouw en verval, over zorg en gemeenschap.
Omschrijving
Winter 2018. Op reis in de VS komt theatermaker Tom Struyf bij toeval aan in een klein dorpje bij de grens met Canada. Willard ligt op de oevers van een uitgestrekt meer, in de schaduw van de ruïnes van een voormalige psychiatrische instelling. Gefascineerd door het landschap, een piepkleine kerkgemeenschap en de verhalen van de mensen die er wonen ontdekt Tom al snel een link met een psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Een toevallige kennismaking met een bijzondere plek mondt uit in een meeslepende trip waarbij Toms persoonlijke leven innig met Willard verweven raakt.
Welke plek geven we mensen die afwijken van de norm in onze samenleving?
Wat betekent het om voor elkaar te zorgen in veranderende tijden?
Een reisverhaal, een persoonlijke zoektocht over opbouw en verval, zorg en gemeenschap.
Tussen 2018 en nu maakten Tom en zijn team een achttal reizen waarin ze de mensen en het landschap van Willard op de voet volgden. Het resultaat wordt een multimediale, filmische voorstelling in de lijn van eerdere voorstellingen zoals Vergeetstuk en De Tatiana Aarons Experience - waarin Tom zijn fascinatie voor een plek en een aantal mensen in verband brengt met een persoonlijke gebeurtenis, en op die manier een nieuw verhaal construeert.
Finding Willard wordt een intieme voorstelling waarbij het publiek op drie tribunes rondom een maquette van Willard zit, waardoor je als toeschouwer heel nauw bij de plek betrokken wordt - alsof je er zelf rondloopt.
Bekijk hier de teaser van Finding Willard op Vimeo (wachtwoord: Willard_gast).
Specificaties
Première: 4 november 2022, Theater de Nieuwe Vorst, Tilburg
Speelperiode: vanaf première t/m 11 februari 2023
Speelt in: Kleine zaal, vlakke vloer met een alternatieve publieksopstelling
Technische specificaties:
Minimale oppervlakte: 8,5 x 10m (= speelvlak + 3 tribunes) / minimale hoogte: 5m
Opstelling: scène-sur-scène of met ingeschoven zaaltribune / trekken of grid zijn nodig.
Totale publiekscapaciteit op 3 nieuwe tribunes: 82 zitplaatsen
Aantal spelers op de vloer: 1
Vraagprijs: op afspraak
Verkoop in Vlaanderen verloopt via Cien Schelkens van Vincent Company (cien@vincentcompany.be / +32 495 540 426)
“Tom Struyf combineert de filmische kracht die we ook al met True Copy/Berlin lieten zien met zijn eigen fysieke aanwezigheid op een podium. Hij maakt de geschiedenis van de psychiatrie en het zorgen voor elkaar persoonlijk en aangrijpend met zijn meersterlijk verteltalent.”
Tom Struyf
Concept, tekst en spel
Tom Struyf (1983) is theatermaker, schrijver en landschapsontwerper. In zijn theaterwerk maakt hij het publiek deel van een persoonlijke, integere zoektocht. Terugkerende fascinaties zijn de vermenging van feit en fictie in de wereld om ons heen, hoe we ons verhouden tot verleden en toekomst, en de invloed van maatschappelijke veranderingen op het persoonlijke leven van mensen en gemeenschappen.
Fien Leysen
Co-creatie, camera en montage
Willem De Maeseneer
Co-creatie
Geert De Vleesschauwer
Camera, montage en technische supervisie
Bert Hornikx
Muziek
Manu Siebens
Vormgeving en installatie
Ina Peeters
Vormgeving en installatie
Partners
Coproductie: Het Zuidelijk Toneel, NTGent, C-TAKT, NEXT Festival, Productiehuis TR, detheatermaker, kc deSingel, cc de Werft Geel en cc De Grote Post Oostende.
In samenwerking met: wp Zimmer, Corso, Museum Dr. Guislain & Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond.
Met steun van de Vlaamse overheid en Stuifzand.
Educatie
Kijkwijzer: 15+
Naar aanleiding van belangstelling voor deze voorstelling vanuit het onderwijs, graag contact opnemen met de afdeling educatie via educatie@hzt.nl. Educatief materiaal welke beschikbaar is voor onze voorstellingen, is
uiterlijk twee weken voor de première beschikbaar via onze educatiepagina.
Op deze pagina zijn ook onze workshops en andere educatieve
toepassingen te vinden. Nagesprekken, inleidingen en maatwerk
organiseren wij graag op verzoek.
Voor iedere school die onze voorstellingen in het land bezoekt stellen wij een exemplaar van ons Theejater-spel beschikbaar; zowel educatiemakers, programmeurs als kunstvakdocenten kunnen dit exemplaar opvragen door contact met ons op te nemen.