Het Zuidelijk Toneel & BOG.

Een tweede poging om het leven te herstructureren

BOG.2

In 2013 besloten vier net afgestudeerde twintigers het ding wat je ‘je leven’ noemt onder de loep te nemen en een voorstelling te maken over datgene wat ieder mens ervaart, maar wat te groot is om vast te pakken. Samen schreven ze een tekst waarin ze poogden het hele leven en al haar mogelijke vertakkingen te vangen. Ze gaven hun werk de titel BOG. een poging het leven te herstructureren. De voorstelling ging in première en voor het even leek het klaar en af. Maar het begon te knagen. Net zoals het leven kon deze voorstelling nooit echt ‘af’ zijn. Ze namen zich voor deze poging iedere tien jaar opnieuw te doen. Waar ieders levensloop hen ook mocht brengen, iedere tien jaar zouden ze weer bij elkaar komen om deze voorstelling opnieuw te schrijven, tot de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen...

BOG door Taatske Pieterson

Beeld: Taatske Pieterson

Omschrijving

Specificaties

Artistiek leider Piet Menu over deze voorstelling

“Toen ik de eerste van BOG. zag was ik verkocht, je voelde al dat deze voorstelling een kiem was voor vele levens, misschien wel een collectief? En zo geschiedde. Ik ben nu al benieuwd om de oorspronkelijke tekst naast de oude te leggen en te zoeken naar hun wijsheden en ervaringen verzameld door tien jaar ouder te worden.”

Uit de persmap van toen:

“Met de debuutvoorstelling BOG. - een poging het leven te herstructureren (2013) maakte BOG. een even eigenzinnige als toegankelijke voorstelling over het gehele leven. De voorstelling werd bekroond met de TAZ KBC Jongtheaterprijs 2013 en werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Sindsdien vormen de makers de collectie BOG. en maken ze voorstellingen over wezenlijke thema’s in het leven van ieder mens.”

Jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013

“De tekst schuurt in vorm langs de randen van wat theater is en intrigeert in velerlei opzicht. BOG. spettert en knalt, siddert en ruist.”

Jury van de TAZ KBC Jongtheaterprijs 2013

“Het is een zeer volwassen en menselijke voorstelling met een rijke kijk op wat de levensloop is, en op wat ons bindt, zeer genereus en tegelijk confronterend. Het is intelligent hoe het uitstallen van het decor en de vorm van de tekst samenvallen”

Sarah Vankersschaever in De Standaard

“Alles klopt in dit levenswijze levenswerk van de twintigers: dat datgene wat ons mens maakt niet vraagt om grootsheid maar om een stem die ons vertelt dat alles begint, alles stopt, en dat we elkaar daartussen misschien ontmoeten. Het leven zoals het is: niets horen dat je nog niet weet maar het horen zoals je het nog niet eerder hebt gehoord. Het leven op z’n best.”

Recensie Pzazz.be over TAL. 2021 van BOG.

“Zoveel muzikaliteit en ‘visualiteit’ maakt van ‘TAL.’ een innemend kijk- en luisterstuk, en van BOG. meer dan ooit een genereus gezelschap voor een breed publiek. Spontaan stoppen passanten rond de tennisclub om over de heg mee te turen naar de bizarre totaalervaring die zich daar ontrolt. Spoken word, bijna op de letter. Dans in gespreide orde, maar nooit op de dool. Muzikaliteit op vele manieren.”

BOG.

BOG.

Maker

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen, Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus. BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens

Benjamin Moen

Maker & speler

Judith de Joode

Maker & speler

Lisa Verbelen

Maker & speler

Sanne Vanderbruggen

Maker & speler

Roos Euwe

Dramaturgie

Educatie