Het Zuidelijk Toneel & BOG.
Een tweede poging om het leven te herstructureren
BOG.2
In 2013 besloten vier net afgestudeerde twintigers het ding wat je ‘je leven’ noemt onder de loep te nemen en een voorstelling te maken over datgene wat ieder mens ervaart, maar wat te groot is om vast te pakken. Samen schreven ze een tekst waarin ze poogden het hele leven en al haar mogelijke vertakkingen te vangen. Ze gaven hun werk de titel BOG. een poging het leven te herstructureren. De voorstelling ging in première en voor het even leek het klaar en af. Maar het begon te knagen. Net zoals het leven kon deze voorstelling nooit echt ‘af’ zijn. Ze namen zich voor deze poging iedere tien jaar opnieuw te doen. Waar ieders levensloop hen ook mocht brengen, iedere tien jaar zouden ze weer bij elkaar komen om deze voorstelling opnieuw te schrijven, tot de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen...
Beeld: Taatske Pieterson
Omschrijving
In 2023 is het zover en maken vier dertigers de balans op en doen ze een tweede poging het leven te herstructureren. Ze beginnen met een witte bladzijde en schrijven het leven opnieuw uit. Een veranderde wereld, verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven voortgestuwd door het verglijden van de tijd voeden deze poging het eindeloos worden van ons menszijn voor even te vangen.
BOG. maakt het tweede deel van hun levenswerk over het leven.
Net als voor de eerste voorstelling, verzamelt BOG. voor het maken van BOG.2 ervaringen van verschillende mensen, van uiteenlopende levens. In 2013 waren dat zo’n vijftig mensen uit hun nabije omgeving, inmiddels heeft BOG. een bijna vierhonderd mensen tellend ledenbestand.
Speciaal voor programmeurs bieden we de kans om hun theater te committeren aan dit levenswerk en bij deze te tekenen om alle volgende delen (respectievelijk te zien in 2033, 2043, 2053, 2063 enzovoorts) van BOG. nu al op te nemen in hun programmering opdat we samen met onze vaste partners en publiek oud kunnen worden. Om samen al een stip op de horizon te kunnen zetten in een verder onzekere toekomst.
Specificaties
Première: 16 maart 2023, Brakke Grond, Amsterdam.
Speelperiode: 16 maart t/m 31 mei 2023 + zomer 2023
Speelt in: vlakke vloer, kleine/middenzaal + op locatie
Aantal spelers op de vloer: 4
Vraagprijs: op afspraak via BOG.
“Toen ik de eerste van BOG. zag was ik verkocht, je voelde al dat deze voorstelling een kiem was voor vele levens, misschien wel een collectief? En zo geschiedde. Ik ben nu al benieuwd om de oorspronkelijke tekst naast de oude te leggen en te zoeken naar hun wijsheden en ervaringen verzameld door tien jaar ouder te worden.”
“Met de debuutvoorstelling BOG. - een poging het leven te herstructureren (2013) maakte BOG. een even eigenzinnige als toegankelijke voorstelling over het gehele leven. De voorstelling werd bekroond met de TAZ KBC Jongtheaterprijs 2013 en werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Sindsdien vormen de makers de collectie BOG. en maken ze voorstellingen over wezenlijke thema’s in het leven van ieder mens.”
“De tekst schuurt in vorm langs de randen van wat theater is en intrigeert in velerlei opzicht. BOG. spettert en knalt, siddert en ruist.”
“Het is een zeer volwassen en menselijke voorstelling met een rijke kijk op wat de levensloop is, en op wat ons bindt, zeer genereus en tegelijk confronterend. Het is intelligent hoe het uitstallen van het decor en de vorm van de tekst samenvallen”
“Alles klopt in dit levenswijze levenswerk van de twintigers: dat datgene wat ons mens maakt niet vraagt om grootsheid maar om een stem die ons vertelt dat alles begint, alles stopt, en dat we elkaar daartussen misschien ontmoeten. Het leven zoals het is: niets horen dat je nog niet weet maar het horen zoals je het nog niet eerder hebt gehoord. Het leven op z’n best.”
“Zoveel muzikaliteit en ‘visualiteit’ maakt van ‘TAL.’ een innemend kijk- en luisterstuk, en van BOG. meer dan ooit een genereus gezelschap voor een breed publiek. Spontaan stoppen passanten rond de tennisclub om over de heg mee te turen naar de bizarre totaalervaring die zich daar ontrolt. Spoken word, bijna op de letter. Dans in gespreide orde, maar nooit op de dool. Muzikaliteit op vele manieren.”
BOG.
Maker
BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen, Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus. BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens
Benjamin Moen
Maker & speler
Judith de Joode
Maker & speler
Lisa Verbelen
Maker & speler
Sanne Vanderbruggen
Maker & speler
Roos Euwe
Dramaturgie
Educatie
Naar aanleiding van belangstelling voor deze voorstelling vanuit het onderwijs, graag contact opnemen met BOG. Anne Baltus (anne@bogcollectie.com) helpt je graag verder met meer specifieke info en vragen op maat.
Educatief materiaal welke beschikbaar is voor deze voorstelling is - indien van toepassing - uiterlijk twee weken voor de première ook beschikbaar via onze educatiepagina. Op deze pagina zijn verder ook workshops en andere educatieve toepassingen te vinden. Nagesprekken, inleidingen en maatwerk organiseren wij graag op verzoek en in samenwerking met BOG.
Voor iedere school die onze voorstellingen in het land bezoekt stellen wij een exemplaar van ons Theejater-spel beschikbaar; zowel educatiemakers, programmeurs als kunstvakdocenten kunnen dit exemplaar opvragen door contact met ons op te nemen.