Reis naar verleden en toekomst

De Bastaard

Voor Rashif en Ahmet is hun vader een groot pijnpunt in hun leven. Terwijl Ahmet zijn eerste reis naar Turkije op zijn 17e maakte nam Rashif vanaf zijn 11e al afstand van zijn vader, die overleed in 2012 en begraven werd in het Zuid-Franse dorpje Clara. Rashif heeft zijn graf nooit bezocht en hij is nooit naar zijn familie in Marokko geweest. Ahmet gelooft dat een reis naar beide plekken de beste stap zou zijn voor Rashif. Een terugkeer naar waar hij nooit geweest is, om het bloed te begrijpen dat door hem vloeit. De reis vormt een ritueel, een poging om een eigen plek te vinden in een wereld waarin zij als ‘bastaards’ niet gewild zijn. De reis voert hen door Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Marokko. Rashif en Ahmet reconstrueren de route van Rashifs vader die vanuit de Atlas naar Vlaanderen reisde en uiteindelijk stierf in Zuid-Frankrijk.

Van dit project komt er ook een documentaire bij Het Uur van de Wolf van NTR (NPO).

Meer info

uit: Bastaard, van: Rashif El Kaoui

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Veelal een passe-par-tout, nog vaker een passe-par-rien. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand. Ik zou niet mogen zijn. Ik ben problematisch. Ik doe denken aan een verleden liefst vergeten. Ik ben een bastaard.”

Rashif en Ahmet

Rashif en Ahmet in gesprek met elkaar

“Rashif: maakt het uit als ik de reis maak? Wordt ik er anders van, ga ik hem beter begrijpen? Ahmet: Nee, je gaat hem niet beter begrijpen, maar je bent wel van het gezeik af. Het graf/land van herkomst van onze vaders is de stok achter de deur maar is niet het doel zelf. Om deze reis samen met een vriend te kunnen maken is veel waardevoller dan het eindpunt.”

Onderwijs

Piet Menu over De Bastaard

“In elk koningsdrama heb je de bastaard die ook zijn deel van de koek opeist. Altijd negatief geportretteerd, wij herstellen dat beeld in ere want de toekomst is niet alleen aan de vrouw, ook zeker aan de bastaard. En nu moet ik als monoculturele Belg wederom zwijgen.”

Helden

Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui

Tekst, concept en spel

Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, rapper, podcastmaker én schrijver. Als kind wilde hij tolk worden. De fascinatie voor taalbeheersing is gebleven; Rashif is rapper in het hiphopcollectief Equal en acteur in bezit van een Mastersgraad in Woordkunst. Ondernemend is hij ook, als medeoprichter van het VOF Nanda Yo, dat zich specialiseert in commerciële en artistieke audiovisuele producties. En dan geeft hij nog les in welsprekendheid, aan de Academie voor Woord te Mortsel.

Ahmet Polat

Ahmet Polat

Video en spel

Ahmet Polat (Roosendaal, 1978) is fotograaf en filmregisseur. Voor zijn documentaire fotografie won hij verschillende grote prijzen, waaronder de ICP Infinity Award in 2006. En terecht. De gevolgen van een verwoestende aardbeving, het dagelijks leven van een vluchteling, de veranderende stad; wanneer Ahmet het vastlegt pakt hij op een verfrissende manier de kern. En dat trekt je oog, onweerstaanbaar. Ahmet werkt zowel autonoom als in opdracht maar is altijd begaan.

Michelle Samba

Live muziek

Lucas De Man

Eind-regie

Piet Menu

Artistiek advies