nieuws

Helaas is zakelijk directeur Eric Japenga tot medio september afwezig met een burn-out. In tussentijd neemt Piet Menu de algemene leiding op zich. Hij wordt hierin ondersteund door Dennis Molendijk. Met als functie ‘waarnemer en procesbegeleider’ ondersteunt hij Het Zuidelijk Toneel zowel in de zakelijke organisatie als het vertalen van de nieuw geschreven beleidsideeën naar de dagelijkse praktijk.

Op woensdag 12 april zetten we de deuren van ons gebouw voor je open. We hebben namelijk van alles nieuws: nieuwe repetitieruimtes, nieuwe kostuumopslag met nog meer kostuums en hele leuke nieuwe plannen.

De inloop is vanaf 19.00 uur, aanvang programma om 19.30 uur. Ben je later? Geen probleem, je kunt gewoon binnenlopen.

Uiteraard is de entree gratis. We vragen je wel om je aan te melden, dat kan hier.

We hebben trouwens geen nieuwe bar, maar zorgen er wel voor dat die vol zit.

Na ruim twintig jaar stopt L’Avventura. Dat betekent dat we afscheid nemen van de mooie maandelijkse combi-avond vol jong talent. Maar gelukkig zien we tegelijkertijd ook al uit naar een nieuw grensoverschrijdend avontuur: PREJAVU.

Tijdens PREJAVU maak je kennis met de nieuwste generatie dans-, theater-, en circusmakers. Bereid je voor op spannende cross-overs en een niet te temmen enthousiasme. Verspreid door het hele gebouw van De NWE Vorst zie, proef, ruik en ontdek je projecten, voorstellingen en de eerste voorzetten voor nieuw werk. Laat je verrassen door nieuwsgierigmakende previews, pitches, tête-a-têtes, installaties en filmpjes, en bekijk prikkelende performances en presentaties. Met plezier stellen we je podiummakers voor waar je de komende tijd meer over gaat horen en van gaat zien.
 
BRAM VAN HELDEN: PERFORMANCE-INSTALLATIE #1
Bram van Helden studeerde af aan Fontys Academie voor Theater. Open je oren en ogen voor dat wat enkel is. Een presentatie van de verwondering en het geluid gezocht in niets pretenderende objecten.

CAMILLE PAYCHA: WE ARE WALKING
Circusmaker Camille Paycha (afgestudeerd aan Fontys Circus and Performance Art), beeldend kunstenaar Noortje Sanders en scenograaf Pluck Venema brengen hun kunstvormen samen in een special wandeling die ons doet denken aan zwaartekracht en de lightness of being.

CHARLOTTE GOESAERT: LOOPHOLE / EPIC FAIL
Maak kennis met het werk van Belgische choreografe Charlotte Goesaert (afgestudeerd aan Fontys Danstheater/modern) en haar dansgezelschap EPIC FAIL. Door middel van een live-interview en video duikt het publiek samen met Goesaert in haar zoektocht naar de onvolledige, falende mens.

JUDITH CLIJSTERS: BORED TO DEATH
Welke kant gaat het op met ons? Dat is de vraag die danser en choreografe Judith Clijsters stelt wanneer ze kijkt naar mensen en hun leefgewoonten. We leven, werken en zoeken enkel ontspanning in ons hoofd. Judith Clijsters studeerde aan de Northern School of Contemporary Dance in Engeland.
 
KAREL TUYTSCHAEVER: IN ATELIER / GHOST BOY
Karel is geïnteresseerd in het kijkgedrag van publiek naar het mannelijke lichaam. Speciaal voor deze gelegenheid krijg je als kijker exclusieve beelden te zien uit zijn  nieuwe werk. Karel studeerde aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen,
 
TALITHA DE DECKER & BENJAMIEN LYCKE: TINKLING I
Tiniklink is een traditionele Filipijnse dans die ontstaan is tijdens de Spaanse kolonisatie en verwijst naar de bewegingen van de vogelsoort tiklink. Talitha (afgestudeerd aan Fontys Dansacademie Danstheater/modern) en Benjamien nemen je mee door hun inspiratiebronnen en hoe deze worden omgezet tot materiaal.
 
V & ELYSIA: IN SEARCH OF A TITLE
‘In Search of a Title’ is een co-creatie tussen Elysia Mc Mullen (Fontys Danstheater/modern) en Evangelos Biskas (Fontys Dans & Choreografie), waarin de makers onderzoeken hoe improvisatie door constante experimenten tot een creatieproces kan leiden. Zij nodigen het publiek uit om mee op reis te gaan en om elkaars fantasie te stimuleren.

PREJAVU is te zien op zaterdag 8 april om 20:00 uur in De NWE Vorst. Info en tickets: www.denwevorst.nl

PREJAVU is een terugkerende activiteit van Makershuis Tilburg, het samenwerkingsplatform voor talentontwikkeling in de podiumkunsten van DansBrabant, De NWE Vorst, Festival Circolo en Het Zuidelijk Toneel. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail aan: makershuis@denwevorst.nl.

Zie jij jezelf een ‘inspiration talk’ geven over wat het vandaag de dag betekent om man te zijn? Door je persoonlijke verhaal te vertellen of de feiten en verhalen uit de voorstelling een geheel eigen draai te geven? Ben jij een man van tussen de 20 en 35 jaar én voel je je thuis op een podium? Dan zoeken we jou!

Donwload de pdf voor alle informatie en hoe en waar je kunt reageren.

Audities vinden plaats op 10 en 13 april.

Bange mannen kozen voor Trump. Of hoe zat dat ook al weer?
 
Voor Arabische mannen moet je oppassen in Keulen. Of was het voor Duitsers?
 
De vrouw kan alles wat mannen kunnen en beter. Of ook niet?
 
Je moet als man iemand worden, je moet iets bijdragen, een job, een mening en nou ja een échte man zijn! Maar wat is vandaag de dag een echte man? Deze vraag begint al als je nog maar een jongetje bent. Het stempel ADHD wordt maar al te graag geplakt op enthousiaste, energieke en stoeiende kinderen (vooral jongens). Volgens Aleid Truijens, columniste bij de Volkskrant, moeten we de jongen redden. 

Lees hier haar column >>
 
Kijk hier voor meer informatie over De Man is Lam >>

Op de nieuwjaarsborrel van het BKKC en de Kunstbalie werd onze artistiek leider Piet Menu uitgenodigd om een speech te houden. 
 
Denken we even terug aan de woorden van het jaar in 2016: onze Engelstalige vrienden kozen Post-truth, Brexit en chatbot als meest belangrijke woorden. Duitsland viel voor Postfaktisch, Silvesternacht, Gruselclown. Nederland vond zich in treitervlogger, Pokemonterreur en Trumpisme. Het lieflijke Vlaanderen tot slot koos voor Samsonseks.
 
Lees de hele speech >>

Pagina's