nieuws

Na de succesvolle Comedy Club gaat R-Newt door met een nieuwe theatergroep: R-NEWT ON STAGE. In deze groep staat de ontwikkeling van jouw talent centraal. Iedere week volg je lessen, onder leiding van Rozemarijn Romeijn, om je performance skills te verbeteren en samen maak je een eindpresentatie. Sowieso leer je acteren, maar daarnaast is er aandacht voor alle disciplines.

De thema’s waarmee we werken, komen uit de nieuwe voorstelling van Het Zuidelijk Toneel: King Lear. Europa, verkiezingen, macht en democratie – je vindt er vast iets van. Maar hoe breng je jouw mening en jouw verhaal zo goed mogelijk over? Hoe geef je jezelf een stem? Dat leer je tijdens R-NEWT ON STAGE!

We zoeken enthousiaste jongeren met een beetje lef. Theaterervaring is niet nodig.

Meld je aan vóór 4 september door een mail te sturen naar Michelle@r-newt.nl. Geef je naam, leeftijd en contactgegevens door. Deelname is gratis.

Meer info vind je op: facebook.com/rnewtonstage

Praktische informatie

Lessen woensdag 19.00 - 21.30 uur, van 20 sep t/m 13 dec 2017
Locatie Wijkcentrum Koningshaven, Tilburg (vlakbij Piushaven)
Leeftijd Vanaf 16 jaar
 
Rozemarijn Romeijn ontwikkelt komend najaar een lessenreeks vanuit Het Zuidelijk Toneel in samenwerking met Jongerenwerk R-Newt. De jongeren zijn haar vertrekpunt en aan de hand van de thema’s uit King Lear (macht, Europa, democratie, grenzen) leert ze hun zichzelf een stem te geven. Want hoe breng je je mening zo goed mogelijk over? Enerzijds werken de jongeren aan hun theatrale vaardigheden, hun performance skills, anderzijds leren ze door middel van maakopdrachten hun eigen visie te theatraliseren. Dat kan door middel van tekst en spel maar ook zang, dans of spoken word. De lessenreeks wordt afgesloten met een eindpresentatie.

Rozemarijn (1987) woont en werkt in Tilburg. Ze is inmiddels acht jaar werkzaam in de culturele sector en is tevens derdejaarsstudent aan de Fontys Academie voor Theater. Vanuit die achtergrond heeft ze een grote interesse in het verbinden van maatschappelijke projecten en theater. De belevingswereld van de spelers zet zij hierin centraal. Haar doel: elkaar een beetje beter begrijpen.

Ilse Oostvogels maakt een bewerking van het klassieke epos Ilias van Homerus. Vorig jaar studeerde zij af aan de Academie voor Theater in Tilburg. Tijdens haar opleiding maakte ze twee jongerenvoorstellingen bij HETGEVOLG en won daarmee verscheidene prijzen.

Ilse Oostvogels kiest voor eenvoud in haar scènes, gecombineerd met live muziek en een niet voor de hand liggende theatraliteit. Haar teksten zijn eigen bewerkingen, met veel liefde voor taal, eigen en hedendaags, maar ook trouw aan het origineel.

VOORSTELLING
Een Ilias wordt een voorstelling over de grootste oorlog ooit om de mooiste vrouw ooit. Over hoe woede en verliefdheid mensen blind kunnen maken, ten koste van zichzelf en van anderen. En die zich afvraagt: waarom zijn er oorlogen?

GEZOCHT
We zoeken een zestal jongeren:

 • sommigen mét een oorlogsverleden
 • sommigen zonder een oorlogsverleden
 • vooral jongens
 • tussen de 15 en de 25 jaar oud

 
Hiervoor houden we een AUDITIE op maandagavond 5 juni van 19:30 tot 22:00 uur bij
Het Zuidelijk Toneel, Ringbaan Oost 8 in Tilburg.

Ervaring is niet vereist, wel veel enthousiasme en overgave om mee te werken aan de creatie van een professionele voorstelling.

Het repetitieproces bestaat uit twee delen:

 • inspiratieweken: een zestal repetities waarin we vooral onze eigen relatie met de thematiek onderzoeken in de periode juni t/m augustus 2017
 • wekelijks 1 repetitie in de avond en 1 weekenddag in de periode 18 november 2017 t/m februari 2018 + meerdere dagen in de voorjaars- c.q. carnavalsvakantie
  (10 t/m 18 februari 2018)
 • de première van de voorstelling vindt plaats op 2 maart 2018 in
  Theater de Nwe Vorst in Tilburg

 
INSCHRIJVEN
Wil je graag meedoen aan de auditie?
Stuur vóór 3 juni  een mail naar bregtje.radstake@hzt.nl met daarin:
- naam
- adres
- telefoonnummer
- e-mailadres
- geboortedatum
- waarom je wilt meedoen
- eventuele ervaring met theater en muziek

De voorstelling Zvizdal is geselecteerd voor het Theaterfestival 2017.

De jury schreef over Zvizdal: “Zvivdal toont een hartverwarmende en schrijnende inkijk ik het leven van het bejaarde echtpaar Pétro en Nadia, die na de kernramp in Tsjernobyl een zelfverkozen eenzaamheid aangaan door het besmette gebied niet te willen verlaten. De gekozen 3D performance maakt dat Zvivdal voorbij film kijken gaat en het een bijzondere theaterervaring maakt.”

Kijk op de website van het Nederlands Theaterfestival voor meer informatie.

Helaas is zakelijk directeur Eric Japenga tot medio september afwezig met een burn-out. In tussentijd neemt Piet Menu de algemene leiding op zich. Hij wordt hierin ondersteund door Dennis Molendijk. Met als functie ‘waarnemer en procesbegeleider’ ondersteunt hij Het Zuidelijk Toneel zowel in de zakelijke organisatie als het vertalen van de nieuw geschreven beleidsideeën naar de dagelijkse praktijk.

Op woensdag 12 april zetten we de deuren van ons gebouw voor je open. We hebben namelijk van alles nieuws: nieuwe repetitieruimtes, nieuwe kostuumopslag met nog meer kostuums en hele leuke nieuwe plannen.

De inloop is vanaf 19.00 uur, aanvang programma om 19.30 uur. Ben je later? Geen probleem, je kunt gewoon binnenlopen.

Uiteraard is de entree gratis. We vragen je wel om je aan te melden, dat kan hier.

We hebben trouwens geen nieuwe bar, maar zorgen er wel voor dat die vol zit.

Na ruim twintig jaar stopt L’Avventura. Dat betekent dat we afscheid nemen van de mooie maandelijkse combi-avond vol jong talent. Maar gelukkig zien we tegelijkertijd ook al uit naar een nieuw grensoverschrijdend avontuur: PREJAVU.

Tijdens PREJAVU maak je kennis met de nieuwste generatie dans-, theater-, en circusmakers. Bereid je voor op spannende cross-overs en een niet te temmen enthousiasme. Verspreid door het hele gebouw van De NWE Vorst zie, proef, ruik en ontdek je projecten, voorstellingen en de eerste voorzetten voor nieuw werk. Laat je verrassen door nieuwsgierigmakende previews, pitches, tête-a-têtes, installaties en filmpjes, en bekijk prikkelende performances en presentaties. Met plezier stellen we je podiummakers voor waar je de komende tijd meer over gaat horen en van gaat zien.
 
BRAM VAN HELDEN: PERFORMANCE-INSTALLATIE #1
Bram van Helden studeerde af aan Fontys Academie voor Theater. Open je oren en ogen voor dat wat enkel is. Een presentatie van de verwondering en het geluid gezocht in niets pretenderende objecten.

CAMILLE PAYCHA: WE ARE WALKING
Circusmaker Camille Paycha (afgestudeerd aan Fontys Circus and Performance Art), beeldend kunstenaar Noortje Sanders en scenograaf Pluck Venema brengen hun kunstvormen samen in een special wandeling die ons doet denken aan zwaartekracht en de lightness of being.

CHARLOTTE GOESAERT: LOOPHOLE / EPIC FAIL
Maak kennis met het werk van Belgische choreografe Charlotte Goesaert (afgestudeerd aan Fontys Danstheater/modern) en haar dansgezelschap EPIC FAIL. Door middel van een live-interview en video duikt het publiek samen met Goesaert in haar zoektocht naar de onvolledige, falende mens.

JUDITH CLIJSTERS: BORED TO DEATH
Welke kant gaat het op met ons? Dat is de vraag die danser en choreografe Judith Clijsters stelt wanneer ze kijkt naar mensen en hun leefgewoonten. We leven, werken en zoeken enkel ontspanning in ons hoofd. Judith Clijsters studeerde aan de Northern School of Contemporary Dance in Engeland.
 
KAREL TUYTSCHAEVER: IN ATELIER / GHOST BOY
Karel is geïnteresseerd in het kijkgedrag van publiek naar het mannelijke lichaam. Speciaal voor deze gelegenheid krijg je als kijker exclusieve beelden te zien uit zijn  nieuwe werk. Karel studeerde aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen,
 
TALITHA DE DECKER & BENJAMIEN LYCKE: TINKLING I
Tiniklink is een traditionele Filipijnse dans die ontstaan is tijdens de Spaanse kolonisatie en verwijst naar de bewegingen van de vogelsoort tiklink. Talitha (afgestudeerd aan Fontys Dansacademie Danstheater/modern) en Benjamien nemen je mee door hun inspiratiebronnen en hoe deze worden omgezet tot materiaal.
 
V & ELYSIA: IN SEARCH OF A TITLE
‘In Search of a Title’ is een co-creatie tussen Elysia Mc Mullen (Fontys Danstheater/modern) en Evangelos Biskas (Fontys Dans & Choreografie), waarin de makers onderzoeken hoe improvisatie door constante experimenten tot een creatieproces kan leiden. Zij nodigen het publiek uit om mee op reis te gaan en om elkaars fantasie te stimuleren.

PREJAVU is te zien op zaterdag 8 april om 20:00 uur in De NWE Vorst. Info en tickets: www.denwevorst.nl

PREJAVU is een terugkerende activiteit van Makershuis Tilburg, het samenwerkingsplatform voor talentontwikkeling in de podiumkunsten van DansBrabant, De NWE Vorst, Festival Circolo en Het Zuidelijk Toneel. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een mail aan: makershuis@denwevorst.nl.

Pagina's