Lift Us Up 15-16

speeldata 24 oktober t/m 8 november
 
De één noemt het God of Allah, de ander vindt het in zichzelf of in Bach of - ook goed - in Tiësto. Sommigen noemen het schoonheid, anderen troost of saamhorigheid. Gedeeld hebben we allen een behoefte aan zingeving aan ‘meer’, aan iets wat ons verheft en samenbrengt. In Lift Us Up brengt Het Zuidelijk Toneel zonder oordeel maar met veel bezieling een aantal voorstellingen en projecten samen die op open, humorvolle en muzikale manier de zoektocht aangaan met ons eigen ik in relatie tot de anderen. Van Socrates tot God, van een misviering voor de eigen jeugd tot een grandioze openingsavond in Theaters Tilburg.

inhoud

Zo zou het kunnen zijn - Het Zuidelijk Toneel
Titels pogen steeds zo accuraat mogelijk weer te geven wat er op het podium te zien zal zijn. Deze niet, hij probeert potentie te benaderen, bij u het nieuwsgierig verlangen aan te wakkeren en het interne vuur brandende te houden. Deze avond is evenzeer een kennismaking met Piet Menu als nieuwe artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel, als dat het een volwaardige muzikale, theatrale en beeldende ervaring voor en door Tilburgers in het thema van Lift Us Up zal zijn. Waarna u uiteraard als gelouterd en herboren weer in het leven stapt. Gepresenteerd onder de deskundige leiding van Lucas De Man loodsen we u door een avond vol potentie, met bijdrages van Stefaan van Brabandt, Spinvis en Saartje van Camp, BOG., Kris Verdonck, Orgel Vreten, Tilburgse priesters, de rabbijn, … en misschien u zelf. Voor deze avond zijn we nog op zoek naar 34 mannelijke figuranten, liefst ouder dan vijftig, waarvan er 10 absoluut geen hoogtevrees mogen hebben. We houden het bewust cryptisch want anders weet u nooit wat het zou kunnen zijn. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar info@hzt.nl.


LOS - Het Zuidelijk Toneel
Tijdens Lift Us Up speelt LOS twee maal in de studio van Theaters Tilburg. In LOS volgen we twee personen die een onderzoek hebben gedaan naar angst. Waar komt angst vandaan? Via angst voor de stilte, angst voor elkaar en angst voor de liefde komen ze bij de angst voor verlies. LOS is een mooie, integere voorstelling, waarin je wordt meegenomen in de wereld van de twee spelers.

Bijna iedereen heeft wel eens iemand verloren. We hebben echter niet altijd de tools om met dat verlies om te gaan. Er heerst een taboe op het openlijk uiten van je verdriet en je angsten, dus drukken we het de kop in en slikken het weg. Maar telkens als je iemand verliest, verlies je ook iets van jezelf.

De Volkskrant: “LOS komt binnen als een mokerslag.”

concept & regie Lucas De Man spel Tijs Huys, Hanneke Last

meer informatie >>>


En de ander - Orgel Vreten & Het Zuidelijk Toneel
Na een wervelend optreden met veel zinvol muzikaal geweld in De Wereld Draait Door in 2012, is de carrière van Orgel Vreten in een stroomversnelling geraakt. De band, met als initiatiefnemer Thijs Schrijnemakers, zet met En de ander echter de eerste stappen op een nieuw muzikaal pad. Na een try-out vorig jaar op Oerol is de band aan de slag gegaan met regisseuse Tatiana Pratley (o.a Toneelgroep Amsterdam) en dichter Dennis Gaens.

met Arno Bakker, Dennis Gaens, Wouter Rentema, Thijs Schrijnemakers, Jan Teertstra, Darius Timmer tekst Dennis Gaens regie Tatiana Pratley

meer informatie >>>


GOD. - BOG. & Het Zuidelijk Toneel
In GOD. onderzoekt het Vlaams-Nederlandse gezelschap BOG. het fenomeen geloven. Geloven in Allah, Ajax, Sinterklaas, Steve Jobs, de goedheid van de mens, uzelf, de ander, aliens, de evolutietheorie, durfkapitalisme, gelijkheid of dat het vroeger beter was. GOD. gaat over geloven en het menselijk verlangen naar het begrijpen van het onbegrijpelijke, het benoemen van het onbenoembare en het vatten van het onbevattelijke.

idee & spel Benjamin Moen, Lisa Verbelen, Judith de Joode, Sanne Vanderbruggen eindregie Erik Whien

meer informatie >>>


Socrates - Stefaan Van Brabandt & Het Zuidelijk Toneel
De Vlaamse acteur Bruno Vanden Broecke brengt Socrates, vader van de filosofie, tot leven. In deze voorstelling, geschreven en geregisseerd door theatermaker, acteur en filosoof Stefaan Van Brabandt, kijkt Socrates de laatste uren voor zijn dood terug op zijn leven en denken. Helemaal in de geest van Socrates wordt het een prikkelende, ironische, soms provocerende voorstelling die te denken geeft.

tekst & regie Stefaan Van Brabandt spel Bruno Vanden Broecke

meer informatie >>>


OOG in Tilburg - Het Zuidelijk Toneel & Stichting Nieuwe Helden
Hef uzelf boven Tilburg uit en ontdek in OOG een uniek perspectief op de stad, de ander en uzelf.  Tijdens Lift Us Up zal een enorm OOG hangen aan een gebouw in de stad. U kunt in het OOG plaatsnemen en zo op grote hoogte hangend in het OOG Tilburg bekijken. Na een tijdje sluit het oog en wordt u met beeld en muziek meegenomen op een tocht van de stad naar jezelf.

Het OOG hangt aan de gevel van Het Zuidelijk Toneel gebouw, Ringbaan Oost in Tilburg.

concept Lucas De Man ontwerp Pascal Leboucq
animatie kunstinstallatie JanJoost Verhoef muziek Marc Alberto


Expeditie Theater - Het Zuidelijk Toneel
Expeditie Theater is het grote, jaarlijkse educatieproject van Het Zuidelijk Toneel. Een groep jongeren maakt onder begeleiding van de professionals van Het Zuidelijk Toneel in korte tijd een voorstelling. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor de spelgroep of voor de social media/ videogroep. Hierdoor zijn er ook mogelijkheden voor jongeren die theater leuk vinden, maar liever niet zelf op het podium staan.

regie Wanda Eyckerman

meer informatie en aanmelden >>>


Boekpresentatie Zin in Brabant - Uitgeverij Berne Media|abdij van Berne, Stichting Zin in Brabant en Het Zuidelijk Toneel
In Zin in Brabant gaan de Brabantse journalisten Marieke Boerefijn en Paul Spapens op omderzoek in eigen provincie. Hoe religieus is Brabant nog na de ontkerkelijking? Waar vind je spiritualiteit anno nu? Zingeving is van alle tijden en het eens zo Katholieke Brabant kijkt goed om zich heen. Nog steeds branden kaarsjes bij Maria, maar steeds massaler zijn Brabanders bezig met boeddhisme, jodendom, islam en hindoeïsme. In het boek wordt in vijftig vehalen verteld hoe veelkleurig spiritualiteit in Brabant is.

Deze boekpresentatie is besloten.