De Man is Lam

Een inspirerende zoektocht via theater, beeld en geluid naar man-zijn anno nu

Over religie, vaderschap, agressie, kwetsbaarheid, vrouwen, intimiteit en meer. Actueel, gebaseerd op persoonlijke verhalen en met humor.

Creator en tv-presentator Lucas De Man, fotograaf en filmmaker Ahmet Polat en audiovisueel talent Rashif El Kaoui zijn gefascineerd door de positie van de man in onze samenleving. Vanuit hun mix van culturen, werelden en disciplines startten zij een zoektocht naar wat het vandaag de dag betekent om man te zijn. Ze volgen zowel de 'mannenempancipatiecursus' als de 'ontdek de oerman in jezelf-workshop'. Ze voeren vele gesprekken tijdens bijeenkomsten met vrienden en onbekenden en gaan op bezoek bij o.a. motorclubs en vadercentra.
 

Als onderdeel van onze zoektocht naar persoonlijke verhalen van de mannen in onze samenleving gaan we de straat op om aan hen te vragen wanneer zij zich voor het eerst man voelden.

inhoud

De drie makers bevinden zich alle drie in dezelfde totaal verschillende werelden van kunst, vechtsport, religie, sociale vernieuwing, media, Europa en vrouwen. Lucas is een Vlaming in Nederland, Ahmet Turks-Nederlands en Rashif Marrokaans-Vlaams. Ze zien zich geconfronteerd met uiteenlopende en tegenstrijdige verwachtingen rondom man-zijn. Hoe ben je een prins in het huishouden maar een man in bed? Waar zijn de ‘meesters’ in het basisonderwijs heen? Hoe wel stoer maar niet macho te zijn? Wat betekent ‘Vader’ in een geseculariseerde wereld? Wat geef je mee aan je zoon als je je afvraagt wat je eigen vader je geleerd heeft? Wat is kwetsbaarheid? Hier willen Lucas, Ahmet en Rashif het met mannen in Nederland en Vlaanderen over hebben.
 
Volg de zoektocht van Lucas, Ahmet en Rashif op demanislam.nl.

credits

van, door en met Lucas De Man, Ahmet Polat, Rashif El Kaoui
vormgeving Pascal Leboucq
projectcoördinator Amber Bloos

De Man Is Lam is een productie van Stage-Z (het producerende huisgezelschap van Theater Zuidplein), Het Zuidelijk Toneel en Stichting Nieuwe Helden

 

pers

Recensie van De Man is Lam op zubb.nl, 8 april 2017
"Hij praat zo heerlijk exact en expressief over man-zijn [...]"
Lees de volledige recensie >>>

educatie

Woensdag 14 december
Lost Words#4 - Man Down
Het onderzoeksteam van De Man Is Lam gaat in samenwering met Lost Project op zoek naar 'de Amsterman' in een avond vol dialoog, muziek en theatrale performances. Locatie Tolhuistuin Amsterdam, aanvang 19:30 uur, toegang is gratis.
 
Zondag 18 december
De Man is Lam op Zondag
Op zondagmiddag met een kop koffie luisteren naar interessante sprekers en fijne muzikanten die allemaal iets vertellen over de man: wie wil dat nu niet? Lucas, Ahmet en Rashif zijn uitgenodigd om op 18 december een middag te organiseren in het Utrechtse restaurant Zindering. Deze zondagmiddag gaan ze nader in op: de man en de liefde. Aanvang 12:00 uur. Tickets 10 euro.
 
Woensdag 25 januari
De Man is Lam  -  Talkshow
Tijdens deze avond in de Tolhuistuin staat het thema beeldvorming in relatie tot man-zijn centraal. Welke verwachtingen koestert de maatschappij over de man anno nu? En sluit dat beeld aan bij het verwachtingspatroon van de man zelf? Locatie Tolhuistuin Amsterdam, aanvang 19:30 uur, toegang is gratis.

Woensdag 22 maart
De Man Is Lam  - Talkshow
Lucas De Man en Gian van Grunsven hosten een avond die geheel in het teken staat van de liefde. Locatie: Tolhuistuin Amsterdam, aanvang 19:30 uur, toegang 7,50 euro (in de voorverkoop) of 10 euro (aan de deur)