peer gynt

Toneelklassieker over een wereld die verandert

Regisseur Matthijs Rümke ensceneert Henrik Ibsens toneelklassieker Peer Gynt met Han Kerckhoffs in de titelrol van de oude Peer Gynt en Xander van Vledder in de titelrol van de jonge Peer Gynt. Rümke laat zijn 8-koppige acteursensemble omringen door 25 koorleden in een decor dat steeds verandert, zoals ook de wereld om Peer Gynt steeds verandert. Marcel Otten maakte een nieuwe vertaling die Ibsens energieke poëzie recht doet. De muziek wordt verzorgd door het componistenduo Strijbos & Van Rijswijk (winnaars van de Muziekprijs 2012). Zij componeren nieuw werk waarbij ze zich laten inspireren door de welbekende muziek en klanken van Edvard Grieg.

In Ibsens sprookjesachtige epos Peer Gynt zien we de gelijknamige hoofdpersoon in drie fasen van zijn leven. We leren Peer kennen als jonge rusteloze fantast en een buitenstaander in zijn dorp. Na een roekeloze daad vlucht hij de natuur in en durft niet terug te keren. Hij belandt bij de trollen die hem hun levensmotto voorhouden: Wees genoeg voor jezelf! Peer kiest vervolgens een leven van eigenbelang en hij rent om alle confronterende situaties in zijn leven heen. Hij leeft van moment naar moment, zonder spijt, zichzelf steeds opnieuw uitvindend. Als zakenman verdient hij zijn fortuin, als profeet wordt hij geëerd en als krankzinnige wordt hij gekroond tot keizer. Pas helemaal aan het einde van zijn leven – Peer is een oude man – beseft hij dat hij in de armen van zijn jeugdliefde Solveig rust en geluk had kunnen vinden. Maar Peer was Peer, een rusteloze zoeker, die dacht voorbestemd te zijn voor een groots en meeslepend leven.

In de zomer van 2012 speelt Het Zuidelijk Toneel een locatie-uitvoering van Peer Gynt op de theaterfestivals Boulevard (’s-Hertogenbosch) en Cultura Nova (Heerlen). Vanaf januari 2013 ensceneert regisseur Matthijs Rümke Peer Gynt voor de Grote Zaal.

première 11 januari 2013, Theaters Tilburg
landelijke tournee 10 januari t/m 1 maart 2013

tekst Henrik Ibsen
vertaling uit het Noors Marcel Otten
regie Matthijs Rümke
bewerking Martine Manten, Matthijs Rümke
spel Ruben Brinkman, Nanette Edens, Sanne den Hartogh, Han Kerckhoffs, José Kuijpers, Lotte Noordanus, Marcel Osterop, Xander van Vledder
muziek Edvard Grieg
compositie Strijbos & Van Rijswijk
dramaturgie Martine Manten
toneelbeeld Marc Warning
kostuumontwerp Arien de Vries
lichtontwerp Gé Wegman
ontwerp kap en grime Nienke Algra
techniek Stan Bannier, Rens van Dijk, Paul Francot, Wilfried van der Grinten, Dick Huetink, Remco Keepers, Jules Kerssemakers, Arno Kroes, Bas Rila
kostuums Judith Abels, Jolanda van de Ven, Jeanette van Vliet
kap en grime Marjan Boukes, Vivienne Melchers
regieassistent Tim Verbeek

heilig vuur

huis van het zuiden

cultuurnacht tilburg

het moet maar eens gezegd worden

theatre of changzhou

to be or not to be

 

ARCHIEF 11/12

ARCHIEF 10/11

ARCHIEF 09/10

ARCHIEF 08/09

ARCHIEF 07/08

ARCHIEF 06/07

ARCHIEF 05/06

het herstellen van de aarde