Het Zuidelijk Toneel presenteert i.s.m. Stichting Nieuwe Helden:

bejaarden & begeerte (reprise)

“Door de transparante wisselwerking tussen bühne en zaal krijgt de voorstelling een open, los en plezierig karakter.” (vier sterren) NRC Handelsblad
“Ik vind het fantastisch wat die vogels vertellen!” Edwin Rutten bij Omroep Max
“Het leukste uitje in jaren!” De heer Wright (80 jaar)

Geïnspireerd door hun eigen opa's die op hoge leeftijd wederom verliefd raakten, presenteren theatermaker Lucas De Man (1982) en schrijver Oscar Kocken (1983) Bejaarden & Begeerte. Dit bijzondere theaterproject gaat over de mensen die zich niet neerleggen bij hun leeftijd of het oordeel van de maatschappij. Bejaarden & Begeerte is een respectvolle, humoristische voorstelling voor oudere jongeren en jongere ouderen die prikkelt om lief te hebben, om te leven.

Terwijl de samenleving in hoog tempo vergrijst, richt de maatschappij zich vooral op de jeugd: de tijd dat de wereld zogenaamd aan je voeten ligt, alles mogelijk lijkt en de liefde voor het oprapen zou zijn. In de voorstelling Bejaarden & Begeerte wordt dat beeld bijgesteld. Samen met hun zangeres (70+) gaan schrijver Oscar Kocken en theatermaker Lucas De Man terug naar de jeugd van iedereen die minstens 65 jaar geleden geboren is. Ze vertellen over de normen en waarden, de taboes en alle geheimen voor de ouders, om vervolgens over te springen naar het leven vandaag de dag, nu de 65-plusser volgens de Dikke van Dale officieel 'bejaard' is. Maar wat er tegenwoordig allemaal achter de geraniums gebeurt, dat kan maar beter geheim blijven voor de kinderen.

Maandenlang spraken Kocken en De Man met ouderen in het hele land over de liefde. Ze bezochten de mensen thuis, bij de bingo, in aanleunwoningen en verzorgingshuizen en overal was men even openhartig. Gesproken werd over de allereerste verliefdheid, het eindeloos dansen van de foxtrot, het gebrek aan voorlichting, de macht van de kerk en de ondergeschikte positie van de vrouw.
Maar ook het heden kwam aan bod: hoe verandert de liefde als je ouder wordt? Kan je opnieuw verliefd worden als tachtig bent? Fladderen de vlinders nog net zo als toen je twintig was? Werkt het lichaam nog mee? Kom je het verlies van je partner ooit te boven?
Met al deze verhalen maakten Kocken & De Man de voorstelling Bejaarden & Begeerte, waarin zij laten zien dat het bloed bij ouderen heus nog wel stroomt daar waar het niet gaan kan. Dat zij ook hun dromen hebben en verlangens. Maar ook dat er nogal wat taboes zijn. Dat de kinderen er soms een stokje voor willen steken en dat verzorgenden en activiteitenbegeleiders menen dat het niet speelt.
Zo is de voorstelling een reis door de tijd: over de twijfels en aarzelingen vroeger, toen het nog in het geheim moest voor de ouders. En het gemis en verlangen vandaag, nu het in het geheim moet voor de kinderen.

STRENG DEURBELEID
De voorstelling is uitsluitend toegankelijk voor 65-plussers óf onder begeleiding van een 65-plusser. Nieuwsgierige jonkies vragen hun grootouders, buren of andere liefhebbende ouderen dus mee uit.

tournee 16 september 2011 t/m 26 januari 2012

concept en spel Oscar Kocken, Lucas De Man
zang
Ery Boom (70), Edith Vollenberg (70) e.a.
toneelbeeld Jasper Rijsdijk
techniek Arno Kroes, Dave Staring

Bekijk de speciale project website: www.bejaarden-en-begeerte.nl