HartsTocht

Culturele 3-daagse over stad en architectuur

Momenteel woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Ook in Nederland is de trek naar de stad groot. Maar waarom? Wat is de aantrekkingskracht van de stad? Gaat u er naartoe vanwege de mooie architectuur, omdat er om de tien minuten een bus rijdt, omdat het iedere maand koopzondag is of hoopt u er geluk te vinden? Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om in een stad te (gaan) wonen. Maar heb je als inwoner ook invloed op hoe een stad eruitziet en zich ontwikkelt of moet iedereen zich schikken naar de ideeën van architecten en stadsplanologen? En hoe verandert een stad door het steeds komen en gaan van nieuwe inwoners? Het Zuidelijk Toneel zoekt in HartsTocht antwoord op deze vragen.

Centraal staat de voorstelling Plot your City. In deze theatrale stadswandeling loopt u met een koptelefoon op langs vier scènes op verschillende locaties in de stad. In iedere scène komt een typisch kenmerk van de stad aan bod. Het gebruik van de openbare ruimte als decor en de verborgen techniek zorgen voor een unieke theaterervaring: u hoort en ziet een locatievoorstelling, maar toevallige passanten zijn zich hier niet van bewust.

Ook alle andere voorstellingen, performances en evenementen tijdens HartsTocht gaan over de grondige veranderingen die de stad ondergaat en de rol van de stadsbewoner hierin. Sketch is een performance-installatie midden in de stad, waarin op zoek wordt gegaan naar de verlangens van de inwoners. In We are the World brengen vijf acteurs van verschillende nationaliteiten de verzamelde verhalen uit een stadspark op het toneel. In Scheppingsdefect maken we kennis met Nemigen Witlox en zijn megalomane bouwproject Stairways. Magne van den Berg schrijft een nieuwe tekst getiteld Vijf sec. erin eruit, die tijdens HartsTocht gelezen en verder uitgewerkt wordt. Daarnaast haakt Het Zuidelijk Toneel waar mogelijk aan bij lokale initiatieven en evenementen op het gebied van architectuur.

HartsTocht wordt georganiseerd in samenwerking met Parktheater Eindhoven, Theater Heerlen, Theaters Tilburg, De Kring Roosendaal, Chassé Theater Breda en Theater aan de Parade Den Bosch.

met en door Magne van den Berg, Anne Charlotte Bisoux, Ruben Brinkman, Justus van Dillen, Nanette Edens, Karien van Elswijk, Marcel Faber, Rob van Gestel, Debbie Korper, José Kuijpers, Pascal Leboucq, Rob Ligthert, Lucas De Man, Kimberly Major, Bob de Moor, Marcel Osterop, Paul Pourveur, Matthijs Rümke, Dimme Treurniet, Heike Wisse e.a.

huis van het zuiden

halverwege omgedraaid

nannies only

shakespeare's strandfeest

dag van het amateurtheater

ns try-out festival

geen vijand

bejaarden & begeerte

mahagonny songspiel & het lied van de stad

scheppingsdefect

boom

hyperanalemma

 

ARCHIEF 12/13

ARCHIEF 11/12

ARCHIEF 09/10

ARCHIEF 08/09

ARCHIEF 07/08

ARCHIEF 06/07

ARCHIEF 05/06